Συγκριτική διατροφική ανάλυση παραδοσιακών γλυκών από φρούτα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2018 (EL)
Συγκριτική διατροφική ανάλυση παραδοσιακών γλυκών από φρούτα

Δημητρίου, Ευθυμία Χ.

Στην εργασία αυτή αρχικά δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων με συνταγές από γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες. Στην συνέχεια έγινε εκτενής διατροφική ανάλυση των συνταγών αυτών και ακολούθησε η συγκριτική διατροφική ανάλυση με σκοπό να ερευνήσουμε διαφορές και ομοιότητες στα μακροθρεπτικά συστατικά τους. Οι συνταγές ήταν 47, εκ των οποίων 40 ήταν γλυκά του κουταλιού και 7 μαρμελάδες. Στα αποτελέσματα παρατηρήσαμε ότι τα γλυκά του κουταλιού ήταν πλούσια σε θερμίδες και υδατάνθρακες, από τα οποίους ήταν κυρίως η ζάχαρη, ενώ ήταν φτωχά σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και νάτριο. Τα λιπαρά, παρότι σε χαμηλά επίπεδα, διέφεραν πολύ από συνταγή σε συνταγή. Επίσης παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν πολλές συνταγές με όμοιο διατροφικό προφίλ. Τα αποτελέσματα των μαρμελάδων είναι κοινά με αυτά των γλυκών του κουταλιού. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι δύο κατηγορίες γλυκών από φρούτα βρίσκονται πολύ κοντά διατροφικά με μικρές διαφορές μεταξύ τους, ενώ μπορεί να διαφέρει σημαντικά το μέγεθος μερίδας. Ο τρόπος χρήσης τους θα καθορίσει και την πρόσληψη σε μακροθρεπτικά συστατικά από τα προϊόντα αυτά.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

παραδοσιακά
Μακροθρεπτικά συστατικά
Τροφή - Ανάλυση
διατροφική αξία
σύγκριση
Τροφή - Θερμίδες
φρούτα
Διατροφή - Αξιολόγηση
γλυκά

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2018-03-06


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.