Συσχέτιση διατροφικών παραγόντων σε παιδιά με δείκτη παχυσαρκίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Συσχέτιση διατροφικών παραγόντων σε παιδιά με δείκτη παχυσαρκίας

Παπάζογλου, Χριστίνα

Εισαγωγή : Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις στο δυτικό κόσμο και στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια απέδειξαν πως η παχυσαρκία είναι μία χρόνια νοσογόνος κατάσταση, η οποία προκαλείται από πολλές αιτίες όπως βιολογικές, γενετικές, ψυχολογικές και κοινωνικές. Η υιοθέτηση μη υγιεινών διαιτητικών προτύπων, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας, η καθιστική ζωή και αυξημένος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση παχυσαρκίας στους μαθητές του σχολείου. Όμως παρά όλες τις προόδους που έχουν επιτευχθεί η χρόνια αυτή κατάσταση δεν έχει ακόμα οριστική θεραπεία, παρουσιάζει υψηλά ποσοστά υποτροπών και κυρίως έχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει στην παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή με όλες τις επιπλοκές που αυτό συνεπάγεται. Από την άλλη μεριά η εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης ιδίως στα σχολεία και στην οικογένεια μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ελάττωση του προβλήματος .Σκοπός: Πρόκειται για μία μελέτη καταγραφής των διαιτητικών συνηθειών μαθητών δημοτικού και γυμνασίου και συσχέτιση τους με την εμφάνιση παχυσαρκίας και το φύλο.Υλικό και μέθοδοι: Συμμετείχαν 979 μαθητές (490 κορίτσια και 489 αγόρια), ηλικίας 8-15 ετών, των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού και των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του γυμνασίου του Νομού Αττικής (εκπαιδευτήρια «Γείτονα», Καλλιθέα) κατά το σχολικό έτος 2004-2005. Σε όλα τα παιδιά προσδιορίστηκε ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Επιπρόσθετα, συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων. Στην συνέχεια έγινε ταξινόμηση όλων των τροφίμων του ερωτηματολογίου σε ομάδες τροφίμων.Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ των κοριτσιών της έρευνας και της κατανάλωσης γαλακτοκομικών μέσης περιεκτικότητας σε λίπος (p=0,00<0,05), αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών (p=0,01<0,055), αναψυκτικών light (p=0,01<0,05) και αφεψημάτων (p=0,00<0,05). Τα αγόρια της έρευνας εμφάνισαν σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και της κατανάλωσης αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών (p=0,00<0,05), σύνθετων τροφίμων (p=0,03<0,05), και τυριού υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος (p=0,01<0,05). Συμπεράσματα: Οι διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο αυξημένο σωματικό βάρος διαφέρουν με το φύλο. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα αγόρια της έρευνας καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες ημίπαχα γαλακτοκομικά, τυριά υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, σύνθετα και αμυλούχα τρόφιμα ενώ η υπερβολική κατανάλωση ημίπαχων και αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών, των αναψυκτικών light και των αφεψημάτων οδηγεί σε αυξημένο σωματικό βάρος στα κορίτσια της έρευνας.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Metabolism disorders - Children
Παχυσαρκία στα παιδιά
Obesity in children
Μεταβολισμός - Διαταραχές - Παιδιά

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2006


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.