Συσχέτιση διατροφικών παραγόντων σε παιδιά με δείκτη παχυσαρκίας

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Library and Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2006 (EN)

Συσχέτιση διατροφικών παραγόντων σε παιδιά με δείκτη παχυσαρκίας

Παπάζογλου, Χριστίνα

Εισαγωγή : Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις στο δυτικό κόσμο και στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια απέδειξαν πως η παχυσαρκία είναι μία χρόνια νοσογόνος κατάσταση, η οποία προκαλείται από πολλές αιτίες όπως βιολογικές, γενετικές, ψυχολογικές και κοινωνικές. Η υιοθέτηση μη υγιεινών διαιτητικών προτύπων, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας, η καθιστική ζωή και αυξημένος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση παχυσαρκίας στους μαθητές του σχολείου. Όμως παρά όλες τις προόδους που έχουν επιτευχθεί η χρόνια αυτή κατάσταση δεν έχει ακόμα οριστική θεραπεία, παρουσιάζει υψηλά ποσοστά υποτροπών και κυρίως έχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει στην παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή με όλες τις επιπλοκές που αυτό συνεπάγεται. Από την άλλη μεριά η εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης ιδίως στα σχολεία και στην οικογένεια μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ελάττωση του προβλήματος .Σκοπός: Πρόκειται για μία μελέτη καταγραφής των διαιτητικών συνηθειών μαθητών δημοτικού και γυμνασίου και συσχέτιση τους με την εμφάνιση παχυσαρκίας και το φύλο.Υλικό και μέθοδοι: Συμμετείχαν 979 μαθητές (490 κορίτσια και 489 αγόρια), ηλικίας 8-15 ετών, των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού και των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του γυμνασίου του Νομού Αττικής (εκπαιδευτήρια «Γείτονα», Καλλιθέα) κατά το σχολικό έτος 2004-2005. Σε όλα τα παιδιά προσδιορίστηκε ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Επιπρόσθετα, συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων. Στην συνέχεια έγινε ταξινόμηση όλων των τροφίμων του ερωτηματολογίου σε ομάδες τροφίμων.Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ των κοριτσιών της έρευνας και της κατανάλωσης γαλακτοκομικών μέσης περιεκτικότητας σε λίπος (p=0,00<0,05), αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών (p=0,01<0,055), αναψυκτικών light (p=0,01<0,05) και αφεψημάτων (p=0,00<0,05). Τα αγόρια της έρευνας εμφάνισαν σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και της κατανάλωσης αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών (p=0,00<0,05), σύνθετων τροφίμων (p=0,03<0,05), και τυριού υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος (p=0,01<0,05). Συμπεράσματα: Οι διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο αυξημένο σωματικό βάρος διαφέρουν με το φύλο. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα αγόρια της έρευνας καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες ημίπαχα γαλακτοκομικά, τυριά υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, σύνθετα και αμυλούχα τρόφιμα ενώ η υπερβολική κατανάλωση ημίπαχων και αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών, των αναψυκτικών light και των αφεψημάτων οδηγεί σε αυξημένο σωματικό βάρος στα κορίτσια της έρευνας.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Metabolism disorders - Children
Παχυσαρκία στα παιδιά
Obesity in children
Μεταβολισμός - Διαταραχές - Παιδιά


2006


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)