Επιπολασμός παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα σε δείγμα Ελληνίδων γυναικών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Επιπολασμός παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα σε δείγμα Ελληνίδων γυναικών

Παπαηλία, Ελένη

Ο θυρεοειδής αδένας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του ενδοκρινικού συστήματος. Η σοβαρότητα της ύπαρξής του είχε ανακαλυφθεί από το 2700π.Χ. ακόμα, από τους Κινέζους. Οι ορμόνες που εκκρίνονται από το θυρεοειδή ελέγχουν και συντονίζουν πολλές δραστηριότητες του οργανισμού, ενώ για τη σύνθεσή τους είναι απαραίτητη η επάρκεια ιωδίου. Οι βασικές ασθένειες του θυρεοειδή αδένα είναι ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, οι όζοι, η βρογχοκήλη κι οι διάφορες μορφές καρκινωμάτων, ενώ κάποια από αυτά μπορεί και να συνυπάρχουν, όπως για παράδειγμα ο υποθυρεοειδισμός με τους όζους. Στην παρούσα έρευνα έγινε μια προσπάθεια εκτίμησης του επιπολασμού των διαφόρων ασθενειών του θυρεοειδή σε δείγμα ελληνικού πληθυσμού. Συμμετείχαν 600 γυναίκες, καθώς είναι αυτές που κυρίως προσβάλλονται, χωρισμένες σε τρεις ηλικιακές ομάδες, 18-25, 26-40 και >40. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 1:5 γυναίκες έχει προσβληθεί από κάποιο νόσημα του θυρεοειδή με μία υπεροχή του υποθυρεοειδισμού. Σε σχέση με την περιοχή γέννησης του δείγματος, δεν βρέθηκε κάποια ιδιαίτερη συσχέτιση. Η αύξηση των περιπτώσεων με την πάροδο της ηλικίας ήταν υψηλή κι έφτασε ως και το τριπλάσιο στις ηλικίες άνω των 40 ετών σε σχέση με τις ηλικίες 18-25. Τα συμπτώματα όλων των νοσημάτων εμφανίστηκαν στις ασθενείς σε σχεδόν διπλάσιο και σε μερικές περιπτώσεις υπερδιπλάσιο, ποσοστό από ότι στις υγιείς γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών ακολουθεί κάποιου είδους θεραπεία. Όσον αφορά στην ύπαρξη κληρονομικότητας των νοσημάτων του θυρεοειδή, αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα υψηλά ποσοστά ασθενών με ασθενείς συγγενείς και συγκεκριμένα με το ίδιο νόσημα με τις ίδιες.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Θυρεοειδής αδένας
Hyperthyroidism
Endocrine glands - Diseases
Ενδοκρινείς αδένες - Ασθένειες
Υπερθυρεοειδισμός
Thyroid gland
Hypothyroidism
Υποθυρεοειδισμός

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2008-11-03


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.