Διατροφική παρέμβαση με μαστίχα Χίου σε νεφροπαθείς κατά την αιμοκάθαρση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Διατροφική παρέμβαση με μαστίχα Χίου σε νεφροπαθείς κατά την αιμοκάθαρση

Παπακωνσταντίνου, Θεόδωρος

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί μια ασθένεια που αντανακλά τη μακροχρόνια και προοδευτική έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας. Η πλειοψηφία των νεφροπαθών τελικού σταδίου υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση βρίσκονται σε μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής και δείκτες όπως η CRP εμφανίζουν πολύ αυξημένη τιμή. Στοιχεία από πρόσφατες μελέτες δείχνουν υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών σε νεφροπαθείς τελικού σταδίου οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, που φαίνεται να οφείλεται και στη χρόνια φλεγμονή αλλά και στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Σε νεφροπαθείς τελικού σταδίου η ισορροπία μεταξύ προοξειδωτικών και αντιοξειδωτικών συστημάτων διαταράσσεται με αποτέλεσμα την αύξηση του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες και η χρόνια φλεγμονή θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης και την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και περισσότερο ενδιαφέρον σχετικά με στρατηγικές οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέλιξη των παραπάνω. Μία τέτοια μέθοδο αποτελεί και η αντιοξειδωτική θεραπεία. Λόγω του συνδυασμού των επιπλοκών της ουραιμίας, της χρόνιας φλεγμονής και των χορηγούμενων φαρμάκων, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοδιάλυση είναι εκτεθειμένοι σε υψηλό οξειδωτικό στρες. Για το λόγο αυτό πολλές έρευνες πραγματοποιήθηκαν με στόχο να μελετήσουν την επίδραση της αντιοξειδωτικής θεραπείας. Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια από την επιστημονική κοινότητα στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου. Λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης του ελεανολικού και ολεανολικού οξέος, η μαστίχα δρα ως επουλωτικό λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων όπως των δοντιών, του οισοφάγου, του στομάχου, του λεπτού και του παχέος εντέρου. Ακόμη περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση πολυφαινόλες, ενώσεις οι οποίες εμφανίζουν ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Από αυτές ιδιαίτερη σημασία δίδεται τα τελευταία χρόνια στην αντιοξειδωτική τους δράση. Η προστατευτική τους ικανότητα οφείλεται στην ιδιότητα τους να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες ή στην αποδόμηση των αλυσωτών οξειδωτικών αντιδράσεων. Εφόσον λοιπόν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση εμφανίζουν αυξημένες τιμές στους δείκτες οξειδωτικού στρες, πιθανή χορήγηση μαστίχας Χίου να βελτίωνε τους δείκτες αυτούς.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Νεφρά - Ασθένειες
Βιταμίνη Ε
Pistacia var Chia - Nutritional aspects
Μαστίχα Χίου - Διαιτολογικές απόψεις
Αντιοξειδωτικά - Θεραπευτική χρήση
Vitamin E
Νεφρική ανεπάρκεια - Διαιτολογικές απόψεις
Antioxidants - Theraupetic use
Renals - Diseases
Renal failure - Nutritional aspects

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-10-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.