Βιολογικά προϊόντα και υγεία: αξίζει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας;

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Βιολογικά προϊόντα και υγεία: αξίζει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας;

Δασκαλοπούλου, Μαρία

Στην εργασία αυτή θα γίνει αναφορά σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, που αφορά στα βιολογικά προϊόντα, σε σχέση με ένα κομμάτι εξίσου σημαντικό και αρκετά συνδεδεμένο με την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, που αφορά στην υγεία. Θα γίνει μια προσπάθεια επισήμανσης των σημαντικότερων διαφορών και χαρακτηριστικών μεταξύ προϊόντων βιολογικής και συμβατικής παραγωγής, ώστε να διαπιστωθεί αν αξίζει, τελικά, να ενταχθούν τα βιολογικά προϊόντα στην διατροφή μας. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι βασικοί τρόποι παραγωγής τροφίμων μέσω της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και αναφέρονται οι επιδράσεις της συμβατικής γεωργίας στην υγεία και το περιβάλλον Γίνεται μια ιστορική αναδρομή που αφορά στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και αναφέρονται οι λόγοι που οδήγησαν στην στροφή καταναλωτών και καλλιεργητών προς τα βιολογικά προϊόντα. Παράλληλα, γίνεται παρουσίαση του ποσοστού παραγωγής βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα και τον κόσμο. Στο επόμενο κεφαλαίο, ορίζεται η έννοια του βιολογικού προϊόντος ,τα χαρακτηριστικά της βιολογικής παραγωγής τροφίμων, καθώς και οι στόχοι, οι προϋποθέσεις και οι επιδράσεις της βιολογικής γεωργίας. Επιδράσεις στο περιβάλλον(αποφυγή διάβρωσης του εδάφους, βιοποικιλότητα, αντιμετώπιση ασθενειών των φυτών κ.α), αγρονομικές επιδράσεις (παραγωγικότητα, απόδοση καλλιεργειών, υγιεινή ζώων, σταθερότητα κ.α), οικονομικές επιδράσεις (τιμή, εισοδήματα) και κοινωνικές επιδράσεις (υγεία κ.α). Επίσης, γίνεται αναφορά στα μειονεκτήματα της βιολογικής γεωργίας. Στο τρίτο κεφαλαίο γίνεται μια συγκεκριμένη παρουσίαση συμβατικής-βιολογικής παραγωγής προϊόντων, μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Η σύγκριση αφορά α) στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στα φρούτα, στα λαχανικά, στα δημητριακά και τα όσπρια, στο γάλα και το κρέας, και β) στην ασφάλεια των τροφίμων των δυο μεθόδων παραγωγής που αφορά σε συνθετικά αγροχημικά, περιβαλλοντικούς ρύπους, νιτρικά άλατα, φυσικές τοξίνες, φυτοφάρμακα, μικροβιολογικούς κινδύνους και μυκοτοξίνες. Στη συνέχεια, αναφέρονται οι οργανισμοί πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Τέλος, αναφέρονται κάποιες συμβουλές προς του καταναλωτές που προτίθενται να αγοράσουν ή να καταναλώσουν βιολογικά προϊόντα και τα συμπεράσματα την παρούσας εργασίας μέσω της ανασκόπησης της βιβλιογραφίας.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Green products
Food - Health
Βιολογικά προϊόντα
Τροφή - Υγεία


2007-10-12


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.