Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Gerrymandering

Πούλος, Γεώργιος

Στην εργασία αυτή εξετάζετε το φαινόμενο gerrymandering από την πρώτη του εκδοχή στην αρχή του προηγούμενου αιώνα ως της μέρες μας και η σύνδεση του φαινομένου με τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS). Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας εξετάζεται η περίπτωση του gerrymandering στις ΗΠΑ που είναι και το μέρος όπου πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο και οι βασικές μορφές που παίρνει όταν εφαρμόζεται, δίνετε ένα υποθετικό παράδειγμα που μας καταδεικνύει πως μπορεί να διαμορφωθεί μια τεχνητή πλειοψηφία με την εφαρμογή του φαινομένου. Εξετάζεται επίσης αν παραβιάζεται η δικαιοσύνη με αυτό το φαινόμενο και παρατίθεται η δικαστική ιστορία του gerrymandering στις ΗΠΑ και πως το φαινόμενο αποτελεί εθνικό ζήτημα . Στο τέλος του κεφαλαίου δίνονται τα μαθηματικά εργαλεία για την κατανόηση του gerrymandering και πως αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν για την κατανόηση του φαινομένου. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται το φυλετικό gerrymandering και πως αυτό επηρεάζει την αντιπροσώπευση των μαύρων πολιτών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και την καθημερινή τους ζωή. Έπειτα εστιάζονται παραδείγματα από χώρες του κόσμου με διαφορετικά εκλογικά συστήματα και διαφορετικές κοινωνικές δομές οπού το φαινόμενο έχει διαμορφώσεί ελλείμματα στις δημοκρατίες τους. Οι χώρες οι οποίες εξετάζονται είναι η Χιλή , το Ισραήλ , η Γερμανία, η Μάλτα , η Βόρειος Ιρλανδία ,η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία όπου το φαινόμενο αποκτά διαφορετικές μορφές. Στο τρίτο μέρος της εργασίας γίνεται η σύνδεση του φαινομένου με τα GIS. Πως με την εξέλιξη των GIS γιγαντώθηκε το φαινόμενο gerrymandering και σε ποια μορφή τείνει να πάει αλλά και πως τα πολιτικά κόμματα εκσυγχρονίζονται για την μάχη των εκλογών. Παρατίθενται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει στην πράξη η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου με την χρήση των GIS. Επίσης αναφέρεται ποιος είναι ο τρόπος να κατασκευαστεί ένα τέτοιο λογισμικό GIS που να παράγει εκλογικά σχέδια και ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία για να την υλοποίηση ένα τέτοιου σχεδίου. Τελικά η εμπειρία μας καταδεικνύει πως δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας γιατί αυτό θα είναι εις βάρος του ανθρώπου.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Εκλογές - Μαθηματικά μοντέλα
Gerrymandering - Mathematical models
Gerrymandering - Μαθηματικά μοντέλα
Gerrymandering
Elections - Mathematical models


2007-10-23


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.