Διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών της Κύπρου, σε σχέση με δημογραφικά, κοινωνικά και κλινικά χαρακτηριστικά

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2007 (EN)
Διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών της Κύπρου, σε σχέση με δημογραφικά, κοινωνικά και κλινικά χαρακτηριστικά

Πολυστυπιώτη, Άννα

Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό την αποτίμηση των διατροφικών συνηθειών δείγματος ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών από την Κύπρο, καθώς επίσης και τη σχέση του βαθμού τήρησης της Μεσογειακής διατροφής με διάφορα δημογραφικά, κοινωνικά και κλινικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων. Στη μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2004 και 2005, συμμετείχαν 53 άνδρες και 97 γυναίκες, ηλικίας 65 μέχρι 100 ετών από διάφορες περιοχές της Κύπρου. Δημιουργήθηκε ένα διατροφικό σκορ με βάση την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφή, που κυμαινόταν από 0-55, και το οποίο αξιολόγησε το βαθμό τήρησης της Μεσογειακής διατροφής από τους συμμετέχοντες. Έπειτα υπολογίστηκε ένας «δείκτης υγείας», ο οποίος κυμαινόταν από 0 – 4 και που αξιολόγησε τέσσερις συνήθειες του τρόπου ζωής: (α) καπνιστικές συνήθειες, (β) κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, (γ) σωματική δραστηριότητα και (δ) τήρηση της Μεσογειακής διατροφής. Το 65% των συμμετεχόντων είχαν υπερχοληστερολαιμία, το 59% υπέρταση, το 47% ήταν παχύσαρκοι και το 22% είχαν σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, το 32% των συμμετεχόντων δήλωσαν κάποια σωματική δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση, το 5% ήταν καπνιστές, ενώ το 4% είχαν σταματήσει το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Τέλος, το 8% των συμμετεχόντων φάνηκε να καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά σε καθημερινή βάση. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε θετική συσχέτιση μεταξύ της υπερχοληστερολαιμίας και των καπνιστικών συνηθειών (odds ratio = 4.3, p = 0.03), ενώ μια αντίστροφη συσχέτιση παρατηρήθηκε μεταξύ υπερχοληστερολαιμίας, κατανάλωσης οινοπνεύματος (odds ratio = 0.3, p = 0.04) και τήρησης της μεσογειακής διατροφής (odds ratio = 0.77, p = 0.02), αφού λήφθηκε υπόψη η ηλικία, το φύλο, και άλλοι πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες. Επίσης βρέθηκε αντίστροφη σχέση μεταξύ του «δείκτη υγείας» και του επιπολασμού της υπερχοληστερολαιμίας (p = 0.06) και του σακχαρώδη διαβήτη (p = 0.04). Συμπερασματικά, η τήρηση του μεσογειακού τύπου διατροφής συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες για ανάπτυξη υπερχοληστερολαιμίας και σακχαρώδη διαβήτη, σε ηλικιωμένα άτομα.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Διατροφικές συνήθειες - Ηλικιωμένοι - Κύπρος
Μεσογειακή δίαιτα
Older people - Nutrition
Mediterranean diet
Food habits - Older people - Cyprus
Aged - Nutrition
Ηλικιωμένοι - Διατροφή

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-11-28


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)