Επίδραση συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης Κ (Κ1 και Κ2) στη μεταβολή δεικτών οστικής εναλλαγής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)
Επίδραση συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης Κ (Κ1 και Κ2) στη μεταβολή δεικτών οστικής εναλλαγής

Πιτσίκου, Σωτηρία

Σκοπός: Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, ώστε αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Η σωστή διατροφή αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της σκελετικής υγείας, συμμετέχοντας τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Συγκεκριμένα, τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία), που προσλαμβάνουμε κυρίως μέσω της διατροφής μας, είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη των οστών και του μεταβολισμού αυτών. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη μεταμεταφραστική καρβοξυλίωση συγκεκριμένων καταλοίπων γλουταμινικού οξέος των πρωτεϊνών προς το σχηματισμό καταλοίπων του γ-καρβόξυγλουταμινικού οξέος , ή αλλιώς Gla, τα οποία καθιστούν ικανές τις πρωτεΐνες (MGP, οστεοκαλσίνη (BGP)) που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των οστών να προσδέσουν το ασβέστιο. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η αξιολόγηση της μεταβολής βιοχημικών δεικτών οστικού μεταβολισμού μετά από χορήγηση γαλακτοκομικών προϊόντων εμπλουτισμένων σε Ca, βιταμίνη D, βιταμίνη K1 και βιταμίνη K2 και συμβουλευτικής παρέμβασης για αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Υλικό - Μέθοδος: Στην μελέτη αυτή που διήρκησε 12 μήνες, συμμετείχαν 115 γυναίκες. Οι εθελόντριες τυχαιοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες που λάμβαναν τρία διαφορετικά προϊόντα εμπλουτισμένα σε α) Ca + βιταμίνη D, β) Ca + βιταμίνη D+ φυλλοκινόνη (βιταμίνη Κ1), γ) Ca + βιταμίνη D + μενακινόνη (βιταμίνη Κ2) και μίας ομάδας ελέγχου. Αίμα και ούρα συλλέχθηκαν από τις εθελόντριες ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλοι έλεγχοι στους δείκτες οστικού μεταβολισμού. Η κλινική αυτή μελέτη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Η επίδραση της παρέμβασης στις ομάδες ελέγχθηκε με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις ANOVA, ANCOVA και RMANOVA. Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση στην τιμή καλσιδιόλης για τις ομάδες παρέμβασης ως προς την ομάδα ελέγχου καθώς και μείωση στην τιμή ΡΤΗ στις ομάδες παρέμβασης χωρίς στατιστική σημαντικότητα. Ο λόγος UnOc/Oc μειώθηκε στατιστικά σημαντικά για τις ομάδες που λάμβαναν βιταμίνη Κ1 και Κ2 και αυξήθηκε για την ομάδα ελέγχου, ενώ επίσης αυξήθηκε για την ομάδα που λάμβανε ασβέστιο και βιταμίνη D χωρίς όμως στατιστική σημαντικότητα. Η τιμή του IGF-1 αυξήθηκε στατιστικά σημαντικά για την ομάδα που λάμβανε βιταμίνη Κ2, η τιμή του P1NP μειώθηκε στατιστικά σημαντικά για την ομάδα που λάμβανε και βιταμίνη Κ1 και την ομάδα που λάμβανε μόνο Ca και βιταμίνη D. Για τους δείκτες MGP , Opg/Rankl, Opg, Rankl, Pyd, δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα. Για τις ομάδες που λάμβαναν βιταμίνη Κ1 και βιταμίνη Κ2 η τιμή του δείκτη οστικής απορρόφησης D-Pyd μειώθηκε στατιστικά σημαντικά. Συμπέρασμα: Η πρόσληψη 100μg βιταμίνης Κ από τη διατροφή μέσω σκευάσματος γάλακτος και γιαουρτιού έχει πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα στον οστικό μεταβολισμό. Ο συνδυασμός διατροφικής παρέμβασης και αλλαγών στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την κατανάλωση εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στις διατροφικές συνήθειες καθώς επίσης και αύξηση της πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, βιταμίνη D, βιταμίνη Κ) και της φυσικής δραστηριότητας. Ακόμη, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Κ και ιδιαίτερα Κ2 μέσω γαλακτοκομικών προϊόντων φάνηκε να μειώνει την οστική απορρόφηση. Από τη μελέτη αυτή φάνηκε ότι ακόμα και ποσότητες βιταμίνης Κ της τάξης των 100μg/ημέρα, που βρίσκονται κοντά στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ενήλικες γυναίκες (ΑΙ=90 μg/ημέρα), χορηγούμενες μέσω της διαιτητικής πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα στον οστικό αναβολισμό μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, χωρίς να είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικών μεγαδόσεων βιταμίνης Κ.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Osteoporosis
Dairy products in human nutrition
Women - Nutrition
Γαλακτοκομικά προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Οστική πυκνότητα
Γυναίκες - Διατροφή
Postmenopausal women
Bone density
Βιταμίνη K
Οστεοπόρωση
Vitamin K

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2010-11-12


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.