Αξιολόγηση των ελληνικών ποικιλιών σταφίδας ως διατροφικής πηγής αντιοξειδωτικών συστατικών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Αξιολόγηση των ελληνικών ποικιλιών σταφίδας ως διατροφικής πηγής αντιοξειδωτικών συστατικών

Πρεβέντη, Φανή

Σε πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει διαπιστωθεί η θετικήεπίδραση της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών πλούσιων σε πολυφαινόλες, όπωςτα σταφύλια και το κρασί. Οι σταφίδες, ένα άλλο προϊόν της αμπέλου το οποίοπαράγεται σχεδόν αποκλειστικά στη Νότια Ελλάδα και χρησιμοποιείται ευρέωςστη Μεσογειακή διατροφή, δεν έχει ακόμη μελετηθεί ως προς το αντιοξειδωτικότου περιεχόμενο. Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η διερεύνηση της παρουσίαςαντιοξειδωτικών συστατικών στις σταφίδες καθώς και η ταυτοποίησησυγκεκριμένων πολυφαινολών.Οι σταφίδες που μελετήθηκαν ανήκουν στις ποικιλίες της κορινθιακήςσταφίδας και της σουλτανίνας, Οι κορινθιακής ποικιλίας σταφίδες πουμελετήθηκαν προέρχονται από τρεις περιοχές την Νότιας Ελλάδας: τη ΒοστίτσαΑιγίου, τη Ζάκυνθο και τη Μεσσηνία. Οι σουλτανίνες προέρχονται από την Κρήτηκαι την Τουρκίας.Οι σταφίδες αυτές εκχυλίστηκαν και τα εκχυλίσματά τους αναλύθηκαν ωςπρος το συνολικό πολυφαινολικό τους περιεχόμενο με τη μέθοδο Folin-Ciocalteau.Επίσης, έγινε εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας βασιζόμενη στη δέσμευσητης 1,1-διφαίνυλο-2-πικρύλοϋδράζυλο ελεύθερης ρίζας (DPPH*). Ακόμηπραγματοποιήθηκε ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός συγκεκριμένωνπολυφαινολών με τις μεθόδους της υγρής και της αέριας χρωματογραφίας –φασματομετρίας μαζών. Προηγήθηκε απομόνωση των πολυφαινολικώνσυστατικών μέσω εκχύλισης στερεάς φάσης και δημιουργία παραγώγων.Το συνολικό πολυφαινολικό περιεχόμενο υπολογίστηκε με τη μέθοδοFolin-Ciocalteau περίπου στα 142-228 mg /100 g νωπού προϊόντος εκφρασμένο σεισοδύναμα καφεϊκού οξέος. Η ποσότητα του εκχυλίσματος της σταφίδας πουαπαιτείται ώστε η αρχική ποσότητα DPPH* να μειωθεί κατά 50% (EC50)αντιστοιχεί σε 5-10 mg του προϊόντος που μελετήθηκε.Στη μελέτη αυτή για πρώτη φορά ανιχνεύτηκαν και ταυτόχροναπροσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις 16- 18 πολυφαινολικών συστατικών. Οισταφίδες που προέρχονταν από την κορινθιακή ποικιλία παρουσίασαν υψηλότεροσυνολικό πολυφαινολικό περιεχόμενο αλλά σχεδόν διπλάσια αντιοξειδωτικήικανότητα από τις σουλτανίνες. Τέλος, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη στην οποίαδιεξήχθη ποσοτικός προσδιορισμός της συγκέντρωσης των πολυφαινολικών5συστατικών της σταφίδας με τη μέθοδο Folin- Ciocalteau και προσδιορισμός τηςαντιοξειδωτικής ικανότητας του προϊόντος με τη μέθοδο DPPH*.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Σταφίδες - Διαιτολογικές απόψεις
Αντιοξειδωτικά


2007-10-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.