Η συμβολή πρόσληψης Ωμέγα 3 λιπαρών στην αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Η συμβολή πρόσληψης Ωμέγα 3 λιπαρών στην αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης

Τζωρακάκη, Νίκη Νηρηίδα

Η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες είναι βιώματα που μαστίζουν ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της σημασίας πρόσληψης Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες, που εμφανίζεται στις γυναίκες, που γνωστό ότι είναι πιο επιρρεπείς σ’ αυτές τις καταστάσεις απ’ ότι οι άντρες.Με χρήση ερωτηματολογίων καταγραφής συχνότητας πρόσληψης συγκεκριμένων ψαριών πλούσιων σε Ωμέγα-3, γίνεται συσχέτιση κατά πόσο επηρεάζεται η εμφάνιση κατάθλιψης και συμπλήρωσης δεύτερου ερωτηματολογίου μέτρησης καθορισμού του επιπέδου άγχους, του Charles D. Spielberger. Τα άτομα που συμμετείχαν ήταν 100 γυναίκες ηλικίας 17-45 που ζουν στην Ελλάδα.Έπειτα από ανάλυση των αποτελεσμάτων με γραμμική παλινδρόμηση βρέθηκε πως, η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής (p=0,003) σε επίπεδο p≤0,005, είναι αυτή που έχει θετική επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς τα άτομα που ακολουθούσαν αυτή την διατροφή, είχαν και χαμηλότερο σκορ στο ερωτηματολόγιο του Spielberger. Αυτό μπορεί να έρχεται αντίθετο κατά κάποιο τρόπο με τις έρευνες που έχουν γίνει, αλλά ως γνωστό, η Μεσογειακή διατροφή προτείνει η κατανάλωση ψαριών να ανέρχεται σε 5-6 μερίδες την εβδομάδα. Έτσι, τρώγοντας ψάρια, ο οργανισμός λαμβάνει ικανοποιητικές ποσότητες των απαραίτητων λιπαρών οξέων που χρειάζεται για την σωστή λειτουργία του σώματος, σε πνευματικό και οργανικό επίπεδο. Αποδεικνύεται με αυτό τον έμμεσο τρόπο, πως η συχνή κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε Ωμέγα-3 λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες, αλλά οι έρευνες σε αυτό τον τομέα πρέπει να συνεχιστούν.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Κατάθλιψη - Διαιτολογικές απόψεις
Άγχος - Διαιτολογικές απόψεις
Διατροφή - Ψυχολογικές απόψεις


2007-11-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.