Διατροφική κατάσταση και προγράμματα διατροφικής παρέμβασης σε άτομα με ιστορικό χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2002 (EL)

Διατροφική κατάσταση και προγράμματα διατροφικής παρέμβασης σε άτομα με ιστορικό χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών

Πάνου-Αργυροπούλου, Ελένη

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των ατόμων που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικών στρωμάτων. Η ύπαρξη των ουσιών αυτών δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο. Στο παρελθόν η χρήση τους ήταν στενά συνδεδεμένη με τις θρησκευτικές τελετές. Στην εποχή μας η χρήση τους είναι στενά συνδεδεμένη με την αντικοινωνική, βίαιη, ή και εγκληματική συμπεριφορά. Στο παρελθόν η χρήση τους γινότανε για να ανακουφιστούν τα άτομα από τον πόνο. Στις μέρες μας η χρήση τους γίνεται για να ανακουφιστούν τα άτομα από τον ψυχικό πόνο και το στρες, οδηγώντας τα έτσι στην εξάρτηση και σε ένα νέο κύκλο οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης και απομόνωσης. Στο παρελθόν η χρήση τους γινότανε και για λόγους ψυχαγωγίας. Στην σημερινή κοινωνία η χρήση τους ακόμα και για έναν τέτοιο λόγο, συνδέεται άμεσα με προβλήματα υγείας και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι παράγοντες που εμπλέκονται στην λήψη έναρξης ουσιών και στην ανάπτυξη της εξάρτησης σχετίζονται τόσο με το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου όσο και με την οικογενειακή του κατάσταση, το περιβάλλον που ζει και την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του. Οι μηχανισμοί της επίδρασης της κάθε ουσίας με τον ανθρώπινο οργανισμό είναι παρόμοιοι. εντούτοις ο τρόπος χορήγησης, ο χρόνος λήψης και τα τελικά αποτελέσματα στην υγεία του χρήστη διαφέρουν για την κάθε ουσία. Η χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών συνδέεται άμεσα με διάφορα προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά, ψυχικά. Επιπρόσθετα, η συμβιβασμένη διατροφική κατάσταση των χρηστών επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας τους και οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για λήψη ουσιών. Είναι λοιπόν προφανές ότι η βελτίωση της διατροφικής κατάστασης ενός ατόμου που υπόκειται στη διαδικασία της αποτοξίνωσης θα οδηγήσει πιθανότατα και στην ταχύτερη ανάρρωσή του. Η σωστή και υγιεινή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει στα άτομα αυτά και ως μέσο ψυχαγωγίας και ευχαρίστησης. Ο ρόλος ενός διαιτολόγου στα κέντρα αποτοξίνωσης γίνεται σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής αγωγής ενώ η έρευνα για τη λήψη της τροφής στη μείωση ή στην αύξηση της επιθυμίας για τη λήψη ουσιών καθώς και κατά πόσο η σωστή και υγιεινή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πρόληψης της λήψης ουσιών θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Drug addicts
Nutrition - Health aspects
Ναρκωτικά
Διατροφή - Υγιειονολογικές απόψεις


2002


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.