Γνώσεις και αντιλήψεις των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στους Νεοέλληνες (και κατά επέκταση στην οικογένεια)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Γνώσεις και αντιλήψεις των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στους Νεοέλληνες (και κατά επέκταση στην οικογένεια)

Τάτσης, Αλέξανδρος
Αναστασίου, Παναγιώτα

Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε εθελοντικό δείγμα ώστε να συγκρίνουμε τις αντιλήψεις και τις γνώσεις των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε 159 γυναίκες και σε 141 άνδρες ηλικίας 32±12 ετών και 35±13 ετών αντίστοιχα από περιοχές βορείων προαστίων. Οι γνώσεις και οι αντιλήψεις αλλά και το ιατρικό ιστορικό τους αξιολογήθηκαν με ερωτηματολόγιο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Συμπεράναμε από την έρευνα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δεν καπνίζει αποφεύγοντας ετσι, ένα πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου, δεν αναγνωρίζει τις τιμές των βιοχημικών δεικτών κυρίως της χοληστερόλης, γλυκόζης αλλά και τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, ενώ αναγνωρίζει το γεγονός ότι η κακή διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, όπως και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Οι περισσότερες οικογένειες εφαρμόζουν τη μεσογειακή διατροφή γνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία των φρούτων, λαχανικών και φυσικά του ελαιόλαδου αλλά δεν αναγνωρίζουν τη σημασία των φυτικών στερολών. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που γνωρίζουν περισσότερα για τον υγιεινό τρόπο ζωής.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Τρόπος ζωής - Υγιειονολογικές απόψεις
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Παράγοντες κινδύνου
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις


2009-05-27


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.