Διατροφικές συνήθειες ηλικιωμένων, συσχέτιση με δυσλιπιδαιμίες

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2007 (EN)
Διατροφικές συνήθειες ηλικιωμένων, συσχέτιση με δυσλιπιδαιμίες

Βουτσαδάκη, Ελπίδα

Ιστορικό: Ερευνήσαμε την επίδραση των διατροφικών συνηθειών 646 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών, από διάφορα ελληνικά νησιά και από την Κύπρο, στην ανάπτυξη της υπερχοληστερολαιμίας.. Μεθοδολογία: Από το δείγμα των 646 ατόμων, στοιχεία για υπερχοληστερολαιμία είχαμε από 627 άτομα. Η έρευνα συγκρίνει τις διατροφικές συνήθειες 277 ανδρών και 350 γυναικών, ηλικίας άνω των 65 ετών, από διάφορες περιοχές της Κύπρου και από τα νησιά Κεφαλλήνια, Σαμοθράκη και Μυτιλήνη. Για την μέτρηση και την αξιολόγηση των διατροφικών τους συνηθειών χρησιμοποιήθηκε ένα ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ). Επιπρόσθετα, αξιολογήθηκε η φυσική δραστηριότητα μέσω μιας μικρότερη έκδοσης του ερωτηματολογίου International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), καθώς επίσης και η ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων μέσω της κλίμακας κατάθλιψης CES-D. Τέλος, έγινε ανάκληση του ιατρικού τους ιστορικού. Αποτελέσματα: Το 49% των συμμετεχόντων είχε υπερχοληστερολαιμία (Total cholesterol>200 mg/dl). Επιπρόσθετα, το 82% των ατόμων με υπερχοληστερολαιμία ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, το 23% έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και το 70% έπασχε από υπέρταση. Αρνητική συσχέτιση με την εμφάνιση υπερχοληστερολαιμίας είχαν η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση χορταρικών και δημητριακών, η κατανάλωση άσπρου και κίτρινου τυριού και η πρόσληψη αλκοόλ. Θετική συσχέτιση με την εμφάνιση υπερχοληστερολαιμίας παρουσίασαν, η συχνή και σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωση ελαιόλαδου, η κατανάλωση πλήρους γάλακτος και γιαουρτιού, η κατανάλωση τυριού με χαμηλά λιπαρά και το κληρονομικό ιστορικό υπερχοληστερολαιμίας. Συμπέρασμα: Τα άτομα με υπερχοληστερολαιμία εμφανίζουν μία τάση αλλαγής και βελτίωσης των διατροφικών τους συνηθειών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Food habits - Older people
Older people - Nutrition
Διατροφικές συνήθειες - Ηλικιωμένοι
Aged - Nutrition
Ηλικιωμένοι - Διατροφή

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-12-05


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)