Επίδραση σύστασης σώματος στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών φοιτητών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Επίδραση σύστασης σώματος στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών φοιτητών

Δέδε, Βασιλική

ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η σχέση ανάμεσα στη σύσταση του σώματος και στο λιπιδαιμικό προφίλ νέων ενηλίκων (φοιτητών). ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Μελετήθηκαν 182 άτομα (63 αγόρια, 119 κορίτσια) ηλικίας 18 – 25 ετών που ήταν φοιτητές από όλα τα τμήματα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Για τα άτομα αυτά ελήφθησαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις(σύσταση σώματος-DEXA) και βιοχημικές αναλύσεις. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το 19,8% των φοιτητών είχαν ΔΜΣ≥25kg/m2. Το 20% των ατόμων ήταν καπνιστές και το 20,4% είχαν LDL-χοληστερόλη≥130mg/dl. Σχετικά με τα διατροφικά χαρακτηριστικά και τη φυσική δραστηριότητα δε βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Οι πιο σημαντικές συσχετίσεις ήταν : υδατάνθρακες(gr)-%ποσοστό σωματικού λίπους και βάρος(αγόρια), %ποσοστό υδατανθράκων-τριγλυκερίδια αίματος(κορίτσια), διάφοροι τύποι άσκησης-WHR και % ποσοστό σωματικού λίπους(κορίτσια), άσκηση μέτριας έντασης-ολική χοληστερόλη (κορίτσια), οστική πυκνότητα-ολική και LDL-χοληστερόλη(κορίτσια). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Παρατηρήθηκε ότι περίπου 1 στους 5 φοιτητές ήταν υπέρβαροι και είχε LDL-χοληστερόλη≥130mg/dl. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων(%) είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα(κορίτσια), καθώς και τη μείωση του %ποσοστού σωματικού λίπους και βάρους(αγόρια). Τέλος, επιβεβαιώνεται η ευεργετική επίδραση των διαφόρων παραμέτρων της άσκησης στο λιπιδαιμικό προφίλ και στους ανθρωπομετρικούς δείκτες(WHR, %ποσοστό σωματικού λίπους, κορίτσια).

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Παχυσαρκία
Obesity
Body weight
Σύσταση σώματος
Σωματικό βάρος
Body composition

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-12-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.