Έλεγχος σε γιαούρτια της ελληνικής αγοράς ως προς τους πληθυσμούς και την ευαισθησία σε αντιβιοτικά, των οξυγαλακτικών βακτηρίων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2005 (EL)

Έλεγχος σε γιαούρτια της ελληνικής αγοράς ως προς τους πληθυσμούς και την ευαισθησία σε αντιβιοτικά, των οξυγαλακτικών βακτηρίων

Καζαντζή, Ευαγγελία

Το γιαούρτι είναι προϊόν πηγμένου αγελαδινού ή πρόβειου γάλακτος. Για τη ζύμωση του γιαουρτιού απαραίτητη και υποχρεωτική είναι η παρουσία των οξυγαλακτικών βακτηρίων (LAB) Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus σε πληθυσμό το λιγότερο 107 κύτταρα ανά γραμμάριο γιαουρτιού. Σε μερικά γιαούρτια που είναι προβιοτικά προστίθενται και βακτήρια του γένους Bifidobacterium. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το γιαούρτι εμφανίζει ευεργετικές επιδράσεις ως προς τον έλεγχο της καρκινογένεσης, τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση των διαρροιών ποικίλης αιτιολογίας, την ανοχή στη λακτόζη, την αντιφλεγμονώδη δράση και την αντιμετώπιση της ρινοπάθειας . Η εργασία αφορά 20 δείγματα γιαουρτιού από τη Θεσσαλία, κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή. Μετά τις διαδικασίες προετοιμασίας του δείγματος, καταμέτρησης πληθυσμού των γενών Streptococcus, Lactobacillus, Bifidobacterium και απομόνωσης των στελεχών τους, ταυτοποιήθηκαν τα στελέχη που απομονώθηκαν από τα γένη Streptococcus και Lactobacillus (Bifidobacterium δεν βρέθηκαν) και εξετάστηκαν ως προς την ευαισθησία τους σε 12 επιλεγμένα αντιβιοτικά. Συνολικά εξετάστηκαν για ευαισθησία στα αντιβιοτικά 30 στελέχη για κάθε είδος βακτηρίων. Όσων αφορά τις απομονώσεις του γένους Streptococcus βρέθηκε σε ποσοστό 3,33% ανθεκτικότητα στη ριφαμπικίνη, ενώ στις απομονώσεις των στελεχών του γένους Lactobacillus παρατηρήθηκε ανθεκτικότητα 3,33% στο Βacitracin, 10% στη Βανκομυκίνη, 33,33% στην Καναμυκίνη, 33,33% στο Αmicacin και 90% στο Ciprofloxacin.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Τροφή - Έλεγχος
Γιαούρτι
Food handling
Yogurt


2005


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.