Επίδραση πρόσληψης πρωτεΐνης της τροφής στη γλυκαιμική απόκριση σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share



PhD thesis (EN)

2010 (EN)
Επίδραση πρόσληψης πρωτεΐνης της τροφής στη γλυκαιμική απόκριση σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία

Οι περισσότερες μελέτες έχουν διερευνήσει τηνεπίδραση της πρόσληψης υδατανθράκων ή λίπουςστη γλυκαιμική απόκριση σε άτομα με σακχαρώδηδιαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2). Εντούτοις, η επίδραση της διαιτητικής πρωτεΐνης είναι ακόμα άγνωστη. Ο σκοπός των μελετών αυτής της διατριβής ήταν: 1)διερεύνηση σχέσης μεταξύ πρωτεΐνης καισυγκεντρώσεων γλυκόζης και ινσουλίνης σε άτομα με και χωρίς ΣΔ2 σε πληθυσμιακό και κλινικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι: 1) σε πληθυσμιακό επίπεδο, δε βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη διαιτητική πρωτεΐνη και στη γλυκαιμική απόκριση σε άτομα με και χωρίς ΣΔ2. Υψηλότερηκατανάλωση κόκκινου κρέατος και ψαριού αυξάνει την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση σε άτομα χωρίς ΣΔ2, και ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο δείκτης μάζας σώματος. Ηκατανάλωση γάλακτος και κοτόπουλου μπορεί ναοδηγήσει σε κακή ρύθμιση του ΣΔ2 σε άτομα μεΣΔ2 και αυτό χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, 2) η τροποποίηση της αναλογίας πρωτεΐνης προς λίπος σε γεύματα δεν επηρεάζει τις μεταγευματικέςσυγκεντρώσεις γλυκόζης ή ινσουλίνης τουπλάσματος σε παχύσαρκα άτομα με και χωρίς ΣΔ2, 3) αναλογία πρωτεΐνης προς λίπος 1,5 σε δίαιτες βελτιώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τις συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων σε παχύσαρκα άτομα με ΣΔ2.

thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

Πρωτεΐνες στην ανθρώπινη διατροφή
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Proteins in human nutrition
Αρτηριακή πίεση
Blood pressure
Diabetes mellitus - Nutritional aspects

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2010-12-16


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)