Θρεπτικά συστατικά και λειτουργικότητα ενδοθηλίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2004 (EL)

Θρεπτικά συστατικά και λειτουργικότητα ενδοθηλίου

Γραμματόγλου, Ελένη

Το ενδοθήλιο είναι ένας δυναμικός ιστός με ολική επιφάνεια περίπου 400 m2 και βάρος περίπου 2 κιλά. Καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των αγγείων και την εσωτερική στιβάδα του ενδοκαρδίου στις καρδιακές κοιλότητες. Μέσω της σύνθεσης διάφορων αγγειοσυσπαστικών (ενδοθηλίνες, θρομβοξάνη Α2) και αγγειοδιασταλτικών (μονοξείδιο του αζώτου, ενδοθηλια-κός παράγοντας υπερπόλωσης, προστακυκλίνη) παραγόντων, το ενδοθήλιο ρυθμίζει τον αγγειακό τόνο και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αιμοπεταλίων και λευκοκυττάρων και του αγγειακού τοιχώματος, ελέγχει τη θρόμβωση και την αγγειακή ανάπτυξη. Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου οφείλεται σε παράγοντες όπως η υπερχοληστερολαιμία, η υπερομοκυστεϊναιμία, γενετικοί και περιβαλλοντικοί (διατροφή) παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί έχουν ως κοινό παρανομαστή το αυξημένο οξειδωτικό στρες. Αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου είναι η αθηροσκλήρωση και ο σχηματισμός θρόμβων, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή και η νεφρική ανεπάρκεια. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ενδοθηλίου. Έχουν μελετηθεί πολλά μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) συστατικά για την επίδρασή τους στη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου. Συστατικά με θετική επίδραση είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες (βιταμίνες C, Ε και Α, καροτενοειδή, φυλλικό οξύ), οι πολυφαινόλες, τα αμινοξέα αργινίνη και κιτρουλλίνη, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος. Συστατικά με αρνητική επίδραση είναι τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα, τα αμινοξέα ομοκυστεΐνη, γλουταμίνη και λυσίνη, ο σίδηρος και η καφεΐνη. Το αλκοόλ δείχνει να έχει θετική επίδραση, όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, και αρνητική, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Οι πιο συχνοί μηχανισμοί με τους οποίους τα διάφορα θρεπτικά συστατικά επιδρούν στη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου είναι μέσω της ρύθμισης της παραγωγής του μονοξειδίου του αζώτου και μέσω της μείωσης ή αύξησης του οξειδωτικού στρες. Ωστόσο, ο ρόλος της διατροφής στη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφή - Φυσιολογία
Ενδοθήλιο
Nutrition - Physiology
Endothelium


2004


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.