Παραγοντική ανάλυση διατροφικών συνηθειών ηλικιωμένων & συσχέτιση αυτών με κλινικά & παρακλινικά χαρακτηριστικά τους (Μελέτη Αττική)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Παραγοντική ανάλυση διατροφικών συνηθειών ηλικιωμένων & συσχέτιση αυτών με κλινικά & παρακλινικά χαρακτηριστικά τους (Μελέτη Αττική)

Καρδασάκης, Ιωάννης

Εισαγωγή: «Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου» έλεγε ο Έλλην ιατρός Ιπποκράτης , ενώ σήμερα οι ειδικοί μιλάνε για διατροφικές συνήθειες που συσχετίζονται με χρόνια νοσήματα. Στην επικείμενη εργασία θα αξιολογηθούν η διατροφή σε ηλικιωμένους . Σκοπός: Η σκιαγράφηση διατροφικών προτύπων σε δείγμα ηλικιωμένων ατόμων , υπό την προοπτική μελέτη Αττική , και η συσχέτιση τους με κλινικά & παρακλινικά χαρακτηριστικά των εθελοντών . Μεθοδολογία: i. Απ’τις επιμέρους νομαρχίες Αττικής & τους κατά τόπους δήμους της με διαδικασία τυχαία, αναλογική & πληθυσμιακά στρωματοποιημένη, κατεγράφησαν με την χρήση ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων οι διατροφικές συνήθειες 302 ηλικιωμένων άνω των 65 ετών , ενώ συγχρόνως πάρθηκαν ποσοτικά και ποιοτικά κλινικά & παρακλινικά δεδομένα , επιπλέον συναποτιμήθηκαν και συνήθειες του τρόπου ζωής . Όλα αναλύθηκαν στο spss. ii. Με το t-test περιγράψαμε & συγκρίναμε τόσο τις διατροφικές συνήθειες όσο & τα κλινικά , παρακλινικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα δύο φύλα, έπειτα χρησιμοποιήσαμε την παραγοντική ανάλυση για να αναλύσουμε καλύτερα τις διαιτητικές συνήθειες και αναδείξαμε διατροφικά πρότυπα . Τέλος , συσχετίσαμε με την βοήθεια του Pearson τα διατροφικά πρότυπα(επίπεδα) με τα κλινικά και παρακλινικά χαρακτηριστικά του δείγματος . Αποτελέσματα: Και στα 2 φύλα μια διατροφή “υδατανθράκων – πρωτεϊνών” φαίνεται να ενισχύει τον Δείκτη Μάζας Σώματος & ακόμα περισσότερο την περιφέρεια μέσης , ενώ μια διατροφή “υδατανθράκων – αλκοόλ (κόκκινου κρασιού)” φαίνεται σημαντικά να υποβαθμίζει τον Δείκτη Μάζας Σώματος & τέλος μια διατροφή βασισμένη στο ελαιόλαδο φαίνεται έντονα να ευνοεί μικρότερα επίπεδα Δείκτη Μάζας Σώματος μεν , αλλά να επιτείνει υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων δε . Συμπεράσματα: Η Μεσογειακή κουζίνα προτείνει υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου & μέτρια πόση κόκκινου κρασιού , δύο παράμετροι που μάλλον συντηρούν τον Δείκτη Μάζας Σώματος σε χαμηλές τιμές , εφόσον καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες. Επίσης , απομυθοποιείται συλλήβδην η “παχυντική ιδιότητα” των υδατανθράκων, εγείροντας την σημασία των ολικής άλεσης δημητριακών, που μπορεί να αποτελούν βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής , όπως η Μεσογειακή . Τέλος , η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος & γενικότερα η υψηλή κατανάλωση πρωτείνης φαίνεται να αυξάνει το σωματικό βάρος & την περιφέρεια μέσης , παράγοντες κινδύνου στους ηλικιωμένους.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Μεσογειακή δίαιτα
Older people - Nutrition
Mediterranean diet
Γεροντολογία
Ηλικιωμένοι - Διατροφή
Geriatrics


2007-10-05


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.