Διαιτητικές συνήθειες κατά την εγκυμοσύνη σε δείγμα Ελληνίδων

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2005 (EN)
Διαιτητικές συνήθειες κατά την εγκυμοσύνη σε δείγμα Ελληνίδων

Κόρακα, Ευαγγελία

Η σπουδαιότητα και η σημασία της διατροφής στα στάδια της ζωής δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Υπάρχουν όμως ιδιαίτερες περίοδοι στη ζωή του ανθρώπου που η σημασία της διατροφής καθίσταται πλέον επιτακτική, μεταξύ των οποίων είναι και η περίοδος της εγκυμοσύνης. Η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη και η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση της εγκυμοσύνης. Η παροχή θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα κρίσιμο στάδιο που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή του, το βάρος γέννησης του νεογνού, την ανάπτυξη του στα πρώτα χρόνια της ζωής του αλλά και την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων, μεταξύ των οποίων και η στεφανιαία νόσος, στην ενήλικη ζωή του. Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών και της διαιτητικής πρόσληψης των υγιών εγκύων Ελληνίδων. Η ερεύνα αυτή αποτελεί ένα μέρος, με κάποια αρχικά αποτελέσματα, μίας μεγαλύτερης έρευνας, η οποία ακόμα συνεχίζεται. Το αρχικό δείγμα αποτελούνταν από 27 γυναίκες. Τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων συλλέχθηκαν με τη βοήθεια προσαρμοσμένου ημιποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, από 4 Απριλίου 2005 έως 13 Σεπτεμβρίου 2005. Σε επίπεδο τροφίμων οι έγκυες είχαν χαμηλή κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και λαχανικών. Η κατανάλωση φρούτων, ήταν επαρκής. Ομοίως, επαρκής ήταν και η κατανάλωση κρέατος, ενώ η κατανάλωση λίπους ήταν λίγο υψηλή. Σε επίπεδο μακροθρεπτικών συστατικών η διατροφή των Ελληνίδων εγκύων γυναικών είναι επαρκής σε πρωτεΐνη, η πρόσληψη υδατανθράκων είναι μικρότερη από τις συστάσεις, ενώ η πρόσληψη λίπους υπερτερεί των συστάσεων, ενώ ανεπάρκεια εμφανίζεται στην πρόσληψη φυτικών ινών. Σε επίπεδο μικροθρεπτικών συστατικών η μέση πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων στοιχείων αποκλειστικά από τα τρόφιμα, κάλυπτε ή και υπερτερούσε των συστάσεων, με εξαίρεση τη βιταμίνη Ε, το φυλλικό οξύ, και το σίδηρο.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Pregnancy - Nutritional aspects
Διατροφή - Εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη - Διαιτολογικές απόψεις
Nutrition - In pregnancy

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2005


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)