Συχνότητα χρήσης αναβολικών στεροειδών σε νεαρούς Έλληνες ηλικίας 17 ετών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2004 (EL)

Συχνότητα χρήσης αναβολικών στεροειδών σε νεαρούς Έλληνες ηλικίας 17 ετών

Τζούλης, Μιχάλης

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε μια αυξανόμενη εισβολή των ουσιών εργογόνου δράσης ανάμεσα στους αθλητές και όχι μόνο. Αθλητές όλων των ηλικιών και επιπέδων ψάχνουν να βρουν τον πιο «εύκολο τρόπο» να γίνουν πρωταθλητές χρησιμοποιώντας ουσίες που υπόσχονται αύξηση της απόδοσης. Νεότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από πολλές χώρες του κόσμου, έχουν δείξει ότι οι ουσίες εργογόνου δράσης έχουν εισβάλλει και σε αθλητές ή μη αθλητές νεαρότερων ηλικιών. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι να ποσοτικοποιήσει την έκταση της χρήσης αναβολικών στεροειδών σε παιδιά ηλικίας 17 ετών, χρησιμοποιώντας δεδομένα απ όλη την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.). Η έρευνα διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα όλης της Ελλάδος. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων έδειξαν ότι από το σύνολο των συμμετεχόντων (Ν=2205) νεαρών ατόμων ηλικίας 17 ετών, 41,9% αγοριών και 58,1% κοριτσιών, το 2% (0,8% αγόρια 1,2% κορίτσια) είχαν κάνει χρήση Αναβολικών Στεροειδών (ΑΣ). Το σύνολο των ατόμων που είχαν κάνει χρήση ΑΣ έστω μία φορά στη ζωή τους, αθλούνταν έστω λίγες φορές το χρόνο. Στο ερώτημα κατά πόσο δύσκολο θα ήταν για κάποιον να βρει ΑΣ σε περίπτωση που θα ήθελε το 14,3% δήλωσε ότι είναι αδύνατον να βρει, το 14,6% ότι είναι πολύ δύσκολο, το 17,8% σχετικά δύσκολο, το 16,3% σχετικά εύκολο και το 9,2% πολύ εύκολο να βρει. Στην ερώτηση «πόσοι από τους φίλους σου πιστεύεις ότι παίρνουν αναβολικά στεροειδή», το 92,3% απάντησε αρνητικά ενώ το 7,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ξέρει έστω και έναν που κάνει χρήση ΑΣ.Συμπερασματικά, σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου η Ελλάδα έχει από τα μικρότερα ποσοστά κατάχρησης ΑΣ στις μικρότερες ηλικίες. Σε άλλες χώρες του κόσμου που έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σχετικά με την έκταση της χρήσης ΑΣ από νεαρούς έφηβους, τα ποσοστά των χρηστών ήταν υψηλότερα. Μελέτες απαιτούνται από περισσότερες χώρες προκειμένου να σχηματιστεί μια συνολική εικόνα του προβλήματος με σκοπό την καταπολέμησή του.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Αθλητές - Διατροφή
Στεροειδή


2004


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.