Επίδραση υποθερμιδικής δίαιτας στη σωματική σύσταση εφήβων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Επίδραση υποθερμιδικής δίαιτας στη σωματική σύσταση εφήβων

Τσιότσιου, Όλγα

Εισαγωγή. Η εφηβική παχυσαρκία παρουσιάζει μια ραγδαία αύξηση τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ως επακόλουθο της υιοθέτησης ενός δυτικού τρόπου ζωής, έτσι η ανάγκη για την αντιμετώπισή της είναι τεράστια αν λάβουμε υπόψη και τις επιπτώσεις της στην υγεία. Σκοπός: η εφαρμογή ενός προγράμματος διατροφικής παρέμβασης σε παχύσαρκους εφήβους για τη διαχείριση του βάρους και τη βελτίωση της σύστασης σώματος. Μεθοδολογία: το δείγμα αποτέλεσαν 21 έφηβοι (11 κορίτσια και 10 αγόρια), ηλικίας 10-16 ετών και συμμετείχαν σε συνεδρίες με Διαιτολόγο, όπου τους δίνονταν διαιτολόγιο, συμβουλές ως προς την διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα και αξιολογούνταν η πορεία τους. Στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης έγιναν οι σχετικές μετρήσεις σύστασης σώματος. Ακολούθησε follow-up 5 μηνών. Αποτελέσματα: Α)Συνολικό δείγμα: στατιστικά σημαντική μείωση του ΒΜΙ κατά 4,03% (p-value=0.002), του ποσοστού του σωματικού λίπους κατά 5,49% (p-value=0,0002) και των γραμμαρίων του λίπους στο σώμα της τάξης του 5,84% (p-value=0,01). Αντίθετα, αυξήθηκε η μυϊκή μάζα κατά 2,74% περίπου (p-value=0,003) και το ύψος κατά 1,39% (p-value<0,0001). Β)Κορίτσια: αύξησαν το ύψος και τη μυϊκή μάζα (p-value=0,0009 και 0,008 αντίστοιχα) και μείωσαν το ποσοστό του σωματικού λίπους (p-value=0,004). Γ)Αγόρια: αύξησαν το ύψος (p-value=0,001) και μείωσαν το ΒΜΙ και το ποσοστό του σωματικού λίπους (p-value=0,007 και 0,018 αντίστοιχα). Συμπέρασμα: η έρευνα ήταν σε γενικές γραμμές επιτυχής, αποδεικνύοντας τελικά την θετική επίδραση της υποθερμιδικής δίαιτας στην σύσταση σώματος των εφήβων.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Έφηβοι - Διατροφή
Obesity - In adolescence
Diet
Body weight - Teenagers
Teenagers - Nutrition
Παχυσαρκία - Έφηβοι
Σύσταση σώματος - Έφηβοι
Δίαιτα
Body composition - Teenagers
Σωματικό βάρος - Έφηβοι

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2008-10-23


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.