Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και επιδράσεις στην πρόσληψη τροφής κατά την περίοδο πριν την έμμηνο ρύση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και επιδράσεις στην πρόσληψη τροφής κατά την περίοδο πριν την έμμηνο ρύση

Χαραλαμποπούλου, Αντωνία

Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και οι επιδράσεις στην πρόσληψη τροφής κατά την περίοδο πριν την έμμηνο ρύση. Διαμοιράστηκαν συνολικά 100 ερωτηματολόγια επιλογής σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών, εκ των οποίων επιλέχθηκαν οι 40 που πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στη συγκεκριμένη εργασία. Οι 20 γυναίκες ήταν υγιείς και οι άλλες 20 έπασχαν απ’ το PCOS. Στη συνέχεια ζητήθηκε απ’ τις γυναίκες αυτές να καταγράψουν στο ημερολόγιο διατροφής τη διαιτητική τους πρόσληψη 4 ημέρες πριν απ΄ την έμμηνο ρύση. Σκοπός του ημερολογίου αυτού ήταν να μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε πώς και εάν επηρεάζεται η διατροφή της γυναίκας πριν απ’ την έμμηνο ρύση και τις πιθανές διαφορές που παρατηρούνται στη δίαιτα μεταξύ των γυναικών που πάσχουν απ’ το PCOS και των γυναικών που δεν πάσχουν.Πρόσθετα γίνεται αναφορά στο PCOS, τι είναι, πώς γίνεται η διάγνωση, ποια είναι τα αίτια που το προκαλούν, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι, οι τρόποι αντιμετώπισής του και η σχέση του με την παχυσαρκία. Ακόμα αναφέρεται τι είναι ο εμμηνορροϊκός κύκλος, πως μεταβάλλονται οι ορμόνες, η διατροφή και η διάθεση των γυναικών την περίοδο πριν την έμμηνο ρύση (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο).Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που πάσχουν απ’ το PCOS καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης, βιταμίνης Α, φυτικών ινών και πρωτεΐνης σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πάσχουν, την περίοδο πριν απ΄ την εμμηνορρυσία. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με PCOS που βρίσκονταν σε θεραπεία του συνδρόμου λαμβάνοντας το αντισυλληπτικό χάπι, κατανάλωσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων απ’ ότι οι υπόλοιπες.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Παχυσαρκία
Obesity
Polycystic ovary syndrome
Ωοθήκες - Ασθένειες
Ωορρηξία
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Diet in disease

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2006


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.