Προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και κοινωνικοοικονομική κατάσταση σε δείγμα εφήβων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και κοινωνικοοικονομική κατάσταση σε δείγμα εφήβων

Κωνσταντοπούλου, Αγγελική

Η κοινωνικοοικονομική ανισότητα και οι επιπτώσεις της στην υγεία προκαλούν όλο και περισσότερη ανησυχία στην Ευρωπαϊκή συζήτηση για τη δημόσια υγεία. Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μελετών θεωρεί πως τα παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στο να γίνουν παχύσαρκα. Η μελέτη αυτή ερευνά την επίδραση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης (SES) στην θερμιδική πρόσληψη και στην τήρηση της Μεσογειακής Δίαιτας (MD), σε Έλληνες εφήβους.Ένας συνολικός αριθμός 391 μαθητών (179 αγοριών και 212 κοριτσιών), 14-16 ετών, αποτέλεσε το δείγμα της έρευνας, προερχόμενος από δύο δημόσια σχολεία σε λιγότερο αναβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, και από δύο ιδιωτικά σχολεία από αναβαθμισμένες περιοχές. Οι μαθητές συμπλήρωσαν ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια για τις συμπεριφορές ενεργειακής πρόσληψης ταυτόχρονα με τον δείκτη KIDMED, ο οποίος υπολογίζει το βαθμό τήρησης της MD. Μετρήθηκαν επίσης το σωματικό βάρος και το ύψος.Τα αποτελέσματα δήλωσαν ότι οι έφηβοι από χαμηλό SES ανέφεραν μικρότερη τήρηση της MD (p<0,05), μεγαλύτερη κατανάλωση αναψυκτικών (P<0.001), μικρότερη κατανάλωση πρωινού (p<0,001), λιγότερα γεύματα που καταναλώνονται με τους γονείς (p<0,01), λιγότερη σωματική άσκηση (p<0,01) και περισσότερες ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης (p<0,001) σε σχέση με τους εφήβους από υψηλότερο SES. Ο επιπολασμός επιπλέον βάρους και παχυσαρκίας ήταν 24,9% για το χαμηλό SES και 9,7% για το υψηλό SES. Το χαμηλότερο SES σχετίζεται με τις συμπεριφορές θερμιδικής πρόσληψης, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στους εφήβους.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

κοινωνικοοικονομικές συνθήκες
Equality - Economic aspects
Παχυσαρκία στα παιδιά
Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
έφηβοι
Ισότητα - Οικονομικές απόψεις
Obesity in children
Μεσογειακή διατροφή
Equality - Social aspects
Ισότητα - Κοινωνικές απόψεις
φυσική δραστηριότητα


2011-07-19


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.