Διαιτητική πρόσληψη αθλητών και κετονουρία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Διαιτητική πρόσληψη αθλητών και κετονουρία

Γκαραγκούνη, Χριστίνα

Η διατροφή τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κατέχει πρωταρχική θέση στον αθλητισμό, λόγω της αδιαμφισβήτητης σχέσης της με την αθλητική απόδοση. Μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά παίζουν το δικό τους ρόλο στα συστήματα παραγωγής ενέργειας. Ιδιαίτερη όμως θέση ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά κατέχουν οι υδατάνθρακες, με τις συστάσεις να κυμαίνονται από 5-10 g/kg, ανάλογα με την περίοδο άθλησης. Σκοπός της μελέτης: Αποτελεί η αξιολόγηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας υδατανθράκων αθλητών που βρίσκονται σε εντατικό πρόγραμμα προπόνησης με τη μέτρηση των κετονών στα ούρα και το αίμα. Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 17 αθλητές υψηλού επιπέδου, 12 άντρες και 5 γυναίκες. Η μέτρηση των κετονών στα ούρα έγινε με αντιδραστήριες ταινίες Keto-Diastix και η μέτρηση στο αίμα έγινε με το μετρητή Precision Xtra, o οποίος μετρά κυρίως τα επίπεδα β-υδροξυβουτυρικού. Επίσης πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών (βάρος, ύψος, σύσταση σώματος) και συμπλήρωση ημερολογίων καταγραφής τροφίμων. Αποτελέσματα: Από τα 17 άτομα μόνο σε ένα ανιχνεύτηκε ποσότητα κετονικών σωμάτων στα ούρα, ίση με 40 mg/dl. Αντίθετα στο αίμα οι τιμές κυμαίνονταν από 0-0,3 mmol/l. Η ανάλυση της διαιτητικής πρόσληψης υδατανθράκων έδειξε πως το εύρος της πρόσληψης ήταν 2,29-4,17 g/kg σωματικού βάρους. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων με την εμφάνιση κετονικών σωμάτων στο αίμα. Συμπεράσματα: Η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης υδατανθράκων με βάση την παρουσία κετονών στα ούρα και το αίμα αποδείχτηκε ότι δεν αποτελεί κατάλληλη μέθοδο. Ίσως παράγοντες, όπως το είδος του αθλήματος να επηρεάζουν τη συγκεκριμένη μέτρηση. Περαιτέρω έρευνα κρίνεται απαραίτητη.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Κετονουρία
Αθλητές - Διατροφή
Athletes - Nutrition
Ketogenic diet

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-10-18


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.