Περιοδικά για νέους στη γερμανική κατοχή: ιστορική και λογοτεχνική παρουσίαση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Περιοδικά για νέους στη γερμανική κατοχή: ιστορική και λογοτεχνική παρουσίαση

Κυριακού, Φωτεινή Λ.

Τα νεανικά περιοδικά που κυκλοφόρησαν την περίοδο της κατοχής κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του έντυπου Τύπου της χώρας, τόσο λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες κυκλοφόρησαν, όσο και για το ρόλο που έπαιξαν στην εμψύχωση της νεολαίας στον αγώνα για την αποτίναξη του ξένου ζυγού. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελούν τα νόμιμα και παράνομα νεανικά περιοδικά που κυκλοφόρησαν στην Κατοχική Ελλάδα, οι ιστορικές συνθήκες και οι δυσκολίες στην εκτύπωση και στη διανομή τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τα παράνομα, καθώς και η παρουσίαση λογοτεχνικών κειμένων, όπως εμφανίστηκαν μέσα από τις σελίδες τους και η σχέση τους με το ιστορικό και λογοτεχνικό πλαίσιο της εποχής. Εξετάζεται η συμμετοχή σε αυτά γνωστών λογοτεχνών της εποχής. Ιδιαίτερα διερευνάται η εμφάνιση νεαρών τότε λογοτεχνών, που αρθρώνουν το δικό τους λόγο, δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζά στα νεανικά περιοδικά. Αρκετοί από αυτούς αποτέλεσαν τη νέα γενιά ποιητών και πεζογράφων, που κυριάρχησε στην πνευματική ζωή του τόπου μετά την Απελευθέρωση.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Περιοδικά - 1941-1944
periodicals - Greece - 1941-1944
τύπος
Νεανικά περιοδικά
Περιοδικά για νέους - Ελλάδα - 1941-1944
Youths&apos
γερμανική κατοχή
Periodicals - 1941-1944


2011-04-07


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.