Διατροφικοί παράγοντες και καρκίνος του παχέως εντέρου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2006 (EL)

Διατροφικοί παράγοντες και καρκίνος του παχέως εντέρου

Χρονόπουλος, Απόστολος

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, αποτελεί πλέον, ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας κι αυτό γιατί αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας για τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, αλλά και άλλων χωρών με διατροφικά πρότυπα Δυτικού τύπου.Η Ελλάδα αναγκάστηκε, να ακολουθήσει το σύγχρονο μοντέλο ζωής, που επικρατεί στην Ευρώπη και φυσικά στην Αμερική, αφού συνδέεται οικονομικά και πολιτιστικά με το δυτικό κόσμο. Πριν από μερικές δεκαετίες το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο στον ελληνικό χώρο, όπως και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, σε σχέση με τις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Η μεσογειακή διατροφή και οι καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες διασφάλιζαν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. (93)Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν μια άλλη πολυσυζητημένη τα τελευταία χρόνια παράμετρο, σχετιζόμενη με προβλήματα υγείας. Πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν από το πρόγραμμα "η Ευρώπη κατά του καρκίνου", εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση του καρκίνου με τη διατροφή, με κύριο στόχο να βελτιωθεί η γνώση των αιτίων του καρκίνου και να μεταφραστεί αυτή η γνώση σε δράση που προάγει την πρόληψη. Πιστεύεται ότι στη δημιουργία του, συμμετέχουν τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες που έχουν μελετηθεί σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και υπολογίζεται ότι μέχρι και 30% των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή. Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο αν ένα συγκεκριμένο στοιχείο της τροφής, ή τρόπος μαγειρέματος, ή κάποιος άλλος λόγος ευθύνεται για αυτή τη σχέση. Φαίνεται ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρξει σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά τα κρούσματα αυτού του είδος καρκίνου. Οι Έλληνες, δυστυχώς, σταδιακά αντικαθιστούν την παραδοσιακή δίαιτα (πλούσια σε όσπρια, λαχανικά δημητριακά, ψάρι, φρούτα και λαχανικά) και υιοθετούν όλο και περισσότερο τις διατροφικές συνήθειες που προωθούν την πρόχειρη τυποποιημένη διατροφή, τη συχνή χρήση κρεάτων, ραφιναρισμένων τροφίμων, γλυκισμάτων και ζαχαρούχων αναψυκτικών, σε συνδυασμό με το άγχος και το έντονο στρες που προκαλούν οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής. Η σημασία που έχουν τα ποιοτικά στοιχεία της διατροφής για την υγεία αποδεικνύεται από τη ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια των περιπτώσεων καρκίνου παχέος εντέρου και στην Ελλάδα. Το λίπος, το αλκοόλ, οι πρόσθετες ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα, οι πρόσθετες βελτιωτικές χημικές ουσίες, τα συντηρητικά, καθώς, επίσης, οι χρωστικές, οι αρωματικές και οι γλυκαντικές ουσίες αποτελούν παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκινωμάτων. Σε όλα αυτά είναι απαραίτητο να προστεθεί και η επιβάρυνση των τροφίμων από επικίνδυνα χημικά ρυπαντικά, όπως είναι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα (από την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων) και οι ελεύθερες χημικές ρίζες (από τα καμένα λίπη και τα σκεύη που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα).

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Παχύ - Καρκίνος
Καρκίνος - Διαιτολογικές απόψεις
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Έντερο


2006


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.