Έρευνα για την επίδραση της διατροφικής σήμανσης εστιατόριων ταχείας εστίασης στην καταναλωτική συμπεριφορά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Έρευνα για την επίδραση της διατροφικής σήμανσης εστιατόριων ταχείας εστίασης στην καταναλωτική συμπεριφορά

Τσιαμαντά, Μυρτώ

Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε στo πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος σπουδών Βιώσιμη Ανάπτυξη με ειδίκευση στην Αγωγή του Καταναλωτή. Βασικός λόγος στην επιλογή αυτού του θέματος είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ρυθμοί της ζωής γίνονται εντονότεροι με αποτέλεσμα οι περισσότεροι καταναλωτές να στρέφονται σε γρήγορες λύσεις για το φαγητό εκτός σπιτιού. Το οποίο στερείται των αναγκαίων συστατικών και είναι πλούσιo σε ζωικά λίπη, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να παρατηρείται αύξηση των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων κρίνεται επομένως απαραίτητη η διατροφική σήμανση των καταναλωτών έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογούν και να κρίνουν ποια τρόφιμα είναι υγιεινά. Οι μέθοδοι διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων ποικίλουν με τις πιο σημαντικές να αποτελούν τα GDAs, to “traffic light labeling”, “nutrition facts”, και το “calorie posting” Γεγονός είναι ότι οι περισσότερες επιστημονικές μέθοδοι το επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών πληροφοριών και της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Βέβαια εκτός από την διατροφική επισήμανση που υπάρχει στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα πολλές αλυσίδες εστιατορίων ταχείας εστίασης έχουν αρχίσει να διαθέτουν διατροφική ενημέρωση στο μενού τους. Στην χώρα μας αρκετές αλυσίδες εστιατορίων ταχείας εστίασης έχουν προχωρήσει στην διατροφική σήμανση των γευμάτων τους αν και οι πιο πολλές ανήκουν σε ξένους ομίλους. Αντικείμενο της παρούσας έρευνας ήταν να διευκρινιστεί ποια είναι επίδραση της διατροφικής σήμανσης των εστιατορίων στην καταναλωτική συμπεριφορά και κατ’ επέκταση στην σήμανση των τροφίμων. Για το σκοπό αυτό διενεργήθηκε δειγματοληπτική έρευνα με την χρήση ερωτηματολογίου.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Γρήγορο φαγητό
καταναλωτική συμπεριφορά
Τροφή - Επισήμανση
διατροφική σήμανση
Εστιατόρια ταχείας εστίασης
Καταναλωτική συμπεριφορά


2012-03-23


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.