Διατροφικές συνήθειες ηλικιωμένων και η σχέση τους με υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Διατροφικές συνήθειες ηλικιωμένων και η σχέση τους με υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη

Αλπέντζου, Βασιλική

Ιστορικό: Ερευνήσαμε την επίδραση των διατροφικών συνηθειών 646 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών, από διάφορα ελληνικά νησιά και από την Κύπρο, στην ανάπτυξη της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη. Μεθοδολογία: Η έρευνα συγκρίνει τις διατροφικές συνήθειες 283 ανδρών και 363 γυναικών, ηλικίας άνω των 65 ετών, από διάφορες περιοχές της Κύπρου και από τα νησιά Κεφαλλήνια, Σαμοθράκη και Μυτιλήνη. Για την μέτρηση και την αξιολόγηση των διατροφικών τους συνηθειών χρησιμοποιήθηκε ένα ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ). Επιπρόσθετα, αξιολογήθηκε η φυσική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας μια πιο μικρή έκδοση του ερωτηματολογίου International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), καθώς επίσης και η ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων μέσω της χρήσης της κλίμακας κατάθλιψης CES-D. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ανάκληση του ιατρικού τους ιστορικού. Αποτελέσματα: Το 61% των συμμετεχόντων ήταν υπερτασικοί (αρτηριακής πίεσης >140/90 mmHg). Επιπρόσθετα, το 83% των ατόμων με υπέρταση ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, το 21% έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και το 56% έπασχε από υπερχοληστερολαιμία. Αρνητική συσχέτιση με την εμφάνιση υπέρτασης είχαν η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση ψαριού και δημητριακών, η κατανάλωση άσπρου και χαμηλού σε λιπαρά τυριού και η πρόσληψη αλκοόλ. Θετική συσχέτιση με την εμφάνιση υπέρτασης παρουσίασαν η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το ιστορικό υπερχοληστερολαιμίας, η κατανάλωση άσπρου και ολικής άλεσης ψωμιού. Το 19% των συμμετεχόντων είχαν σακχαρώδη διαβήτη (επίπεδα γλυκόζης αίματος >125mg/dl). Επιπρόσθετα, το 81% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, το 72% έπασχε από υπέρταση και το 63% έπασχε από υπερχοληστερολαιμία. Αρνητική συσχέτιση με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη είχαν το φύλο, η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση ψαριού, χορταρικών, οσπρίων και δημητριακών, η κατανάλωση ελαιόλαδου, η κατανάλωση άσπρου και χαμηλού σε λιπαρά τυριού καθώς και η πρόσληψη αλκοόλ. Θετική συσχέτιση με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη παρουσίασαν η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κληρονομικό ιστορικό διαβήτη, η ολική χοληστερόλη, η κατανάλωση κρέατος, ζυμαρικών, φρούτων, άσπρου και ολικής άλεσης ψωμιού, η κατανάλωση κίτρινου τυριού, το μέγεθος της μερίδας του φαγητού, η κατανάλωση αλκοόλ καθώς και του καφέ. Συμπέρασμα: Τα άτομα με υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, εμφανίζουν μία τάση αλλαγής και βελτίωσης των διατροφικών τους συνηθειών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Hypertension
Υπέρταση
Food habits - Older people
Diabetes mellitus
Διατροφικές συνήθειες - Ηλικιωμένοι
Σακχαρώδης διαβήτης
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Diet in disease

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-10-16


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.