Αξιολόγηση διαιτητικής πρόσληψης αθλητών υγρού στίβου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2002 (EL)

Αξιολόγηση διαιτητικής πρόσληψης αθλητών υγρού στίβου

Φαρατζιάν, Πωλ Μ.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και αθλητικής απόδοσης συνεχίζεται να μελετάται και οι γνώσεις μας σε αυτό το θέμα δεν σταματούν να διαμορφώνονται και να αλλάζουν σημαντικά, με τη πάροδο του χρόνου. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι η διατροφή των αθλουμένων επηρεάζει την υγεία, το σωματικό βάρος, τη σύσταση σώματος, τη διαθεσιμότητα των ενεργειακών υποστρωμάτων και τελικά την αθλητική τους απόδοση. Ιδανική διατροφή θεωρείται η διατροφή που παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά) σε ποσότητες που επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού για τη διατήρηση, ανάπλαση και αύξηση των ιστών, καθώς και την απαραίτητη ενέργεια για διάφορες διεργασίες ιδιαίτερα για τη μυϊκή εργασία Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να αναλύσει και να αξιολογήσει τη διαιτητική πρόσληψη αθλητών υγρού στίβου. Επίσης επιχειρήθηκε η αξιολόγηση των διαιτητικών στάσεων και των διαιτητικών συνηθειών των αθλητών. Εκτιμήθηκε ακόμα το ποσοστό των αθλητών με μη επαρκή καταγραφή της διαιτητικής τους πρόσληψης (under-reporters) και έγινε περιγραφή της διαιτητικής τους πρόσληψης.Στη μελέτη συμμετείχαν 67 κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες υγρού στίβου ηλικίας από 13 έως 32 ετών. Το δείγμα περιλάμβανε 33 άντρες (Ν=22 κολυμβητές και Ν=11 υδατοσφαιριστές) και 34 γυναίκες (Ν=18 κολυμβήτριες και Ν=16 υδατοσφαιρίστριες). Για την αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης σε επίπεδο ενέργειας, μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ανάκλησης 24ώρου. Η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης σε επίπεδο ομάδων τροφίμων καθώς και η σύγκριση της κατανάλωσης τροφίμων με βάση τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής έγινε με τη χρησιμοποίηση ενός ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (ΕΣΚΤ). Η αξιολόγηση των συμπτωμάτων, συμπεριφορών και σκέψεων που σχετίζονται με φυσιολογική διαιτητική συμπεριφορά, έγινε με το Ερωτηματολόγιο Διαιτητικών Στάσεων ΕΑΤ-26.Η ανάλυση της διαιτητικής πρόσληψης σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών και ενεργειακής πρόσληψης, έδειξε ότι η ενεργειακή πρόσληψη των αθλητών ήταν χαμηλότερη από την προβλεπόμενη, συγκρίνοντάς την με τις υπάρχουσες μελέτες πάνω στην ημερήσια ενεργειακή δαπάνη των κολυμβητών και κολυμβητριών που βρίσκονταν σε περίοδο εντατικής προπόνησης και προετοιμασίας. Η πρόσληψη υδατανθράκων ήταν ανεπαρκής και στα δύο φύλα (οι άντρες κατανάλωναν 4,5±1,5 g / kg ενώ οι γυναίκες 3,9±1,2 g / kg σωματικού βάρους), ενώ αντίθετα η συμμετοχή του λίπους στην ενεργειακή πρόσληψη ήταν αυξημένη (40±6% και 33,5±10% για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα). Χαρακτηριστικό ήταν το εύρημα ότι θέτοντας το χαμηλότερο όριο συνιστώμενης κατανάλωσης υδατανθράκων, μόνο το 15% των ανδρών είχε ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων πάνω από 6 g / kg, ενώ στις γυναίκες δεν βρέθηκε καμία που να ξεπερνά το όριο αυτό. Η διαιτητική πρόσληψη πρωτεϊνών από τους αθλητές ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους (1,8±0,5 g / kg για τους άντρες και 1,4±0,5 g / kg για τις γυναίκες).Σε ότι αφορά τη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, μεγάλο ποσοστό των αθλητών και των δύο φύλων, δεν κάλυπταν τις ανάγκες τους σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β και σιδήρου παρατηρήθηκε μόνο σε ένα ποσοστό των γυναικών. Οι γυναίκες παρουσίαζαν ανεπαρκείς προσλήψεις σε μεγαλύτερο ποσοστό, κάτι που αποδόθηκε στη χαμηλή ενεργειακή τους πρόσληψη.Το ποσοστό των αθλητών που χαρακτηρίστηκαν ως άτομα με ελλιπή καταγραφή διαιτητικής πρόσληψης έφτανε το 15% του συνολικού πληθυσμού (20,5% των γυναικών και 9% των ανδρών). Όταν από το συνολικό πληθυσμό εξαιρέθηκαν τα άτομα που έκαναν ελλιπή καταγραφή διαιτητικής πρόσληψης, όλες οι τιμές μακροθρεπτικών συστατικών και ενέργειας που αξιολογήθηκαν αυξήθηκαν κατά ένα ποσοστό 5-7%.Η βαθμολογία στο ΕΑΤ-26 αξιολογήθηκε ως ένα πρώτο στοιχείο για τον εντοπισμό υποκλινικών μορφών διαταραγμένης διαιτητικής συμπεριφοράς. Στο σύνολο των αντρών δεν βρέθηκε κανείς που να έχει βαθμολογία στο Ερωτηματολόγιο Διαιτητικών Στάσεων ΕΑΤ-26≥20, ενώ αντίθετα το 38% των γυναικών που το συμπλήρωσαν είχαν βαθμολογία μεγαλύτερη του 20.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Κολυμβητές
Κολύμβηση - Διαιτολογικές απόψεις
Αθλητές - Διατροφή


2002


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.