Αξιολόγηση των επιπέδων βιταμίνης D ορού μετά από πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης ενός έτους σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Αξιολόγηση των επιπέδων βιταμίνης D ορού μετά από πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης ενός έτους σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Κούτσικας, Κωνσταντίνος

0 σκοπός της έρευνας μας ήταν να μελετηθεί η επίδραση της έκθεσης στην UV-Β ηλιακή ακτινοβολία και της καθημερινής κατανάλωσης εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα και γιαούρτι) που παρέχουν 1200 mg ασβεστίου και 7,5 μg βιταμίνης D3 στα επίπεδα της 25-υδρόξυ-βιταμίνης-D (25-OH-D) στον ορό αίματος μετά από πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης διάρκειας ενός έτους σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55-65 ετών. Επιπλέον, η παρούσα μελέτη αποσκοπούσε στον προσδιορισμό εκείνων των ανθρωπομετρικών και κλινικών δεικτών που συσχετίζονται με τα επίπεδα της 25(OΗ)D ορού των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρέμβασης. Ένα ομοιογενές δείγμα 101 υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών (55-65 ετών) τυχαιοποιήθηκε σε 3 ομάδες: σε μία ομάδα διατροφικής παρέμβασης οι οποίες έλαβαν συνολική ποσότητα 1200 mg ασβεστίου και 7,5 μg βιταμίνης D3 ημερησίως μέσω εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών (γάλα και γιαούρτι), σε μία ομάδα παρέμβασης στις οποίες χορηγήθηκε μέσω συμπληρώματος επιπλέον ποσότητα 600 mg ασβεστίου την ημέρα και σε μία ομάδα ελέγχου. Τα 7.5 μg βιταμίνης D3 συνετέλεσαν σε μικρότερη μείωση της βιταμίνης D ορού κατά τη χειμερινή περίοδο και μεγαλύτερη αύξηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, δεν ήταν όμως επαρκή για να αποτρέψουν την παρατηρούμενη μείωση κατά την χειμερινή περίοδο. Tα επίπεδα βιταμίνης D ορού κατά την διάρκεια του χειμώνα εξαρτώνται περισσότερο από την πρόσληψη της βιταμίνης D διαιτητικά ενώ το καλοκαίρι από την ηλιακή ακτινοβολία. Η ηλικία και το ποσοστό σωματικού λίπους αποτελούν δυο μεταβλητές που επηρεάζουν τα επίπεδα βιταμίνης D και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν καθορίζονται οι απαιτήσεις σε βιταμίνη D.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Βιταμίνη D
Vitamin D
Women - Nutrition
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Γυναίκες - Διατροφή
Postmenopausal women


2007-10-11


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.