Αξιολόγηση των επιπέδων βιταμίνης D ορού μετά από πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης ενός έτους σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2007 (EN)
Αξιολόγηση των επιπέδων βιταμίνης D ορού μετά από πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης ενός έτους σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Κούτσικας, Κωνσταντίνος

0 σκοπός της έρευνας μας ήταν να μελετηθεί η επίδραση της έκθεσης στην UV-Β ηλιακή ακτινοβολία και της καθημερινής κατανάλωσης εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα και γιαούρτι) που παρέχουν 1200 mg ασβεστίου και 7,5 μg βιταμίνης D3 στα επίπεδα της 25-υδρόξυ-βιταμίνης-D (25-OH-D) στον ορό αίματος μετά από πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης διάρκειας ενός έτους σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55-65 ετών. Επιπλέον, η παρούσα μελέτη αποσκοπούσε στον προσδιορισμό εκείνων των ανθρωπομετρικών και κλινικών δεικτών που συσχετίζονται με τα επίπεδα της 25(OΗ)D ορού των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρέμβασης. Ένα ομοιογενές δείγμα 101 υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών (55-65 ετών) τυχαιοποιήθηκε σε 3 ομάδες: σε μία ομάδα διατροφικής παρέμβασης οι οποίες έλαβαν συνολική ποσότητα 1200 mg ασβεστίου και 7,5 μg βιταμίνης D3 ημερησίως μέσω εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών (γάλα και γιαούρτι), σε μία ομάδα παρέμβασης στις οποίες χορηγήθηκε μέσω συμπληρώματος επιπλέον ποσότητα 600 mg ασβεστίου την ημέρα και σε μία ομάδα ελέγχου. Τα 7.5 μg βιταμίνης D3 συνετέλεσαν σε μικρότερη μείωση της βιταμίνης D ορού κατά τη χειμερινή περίοδο και μεγαλύτερη αύξηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, δεν ήταν όμως επαρκή για να αποτρέψουν την παρατηρούμενη μείωση κατά την χειμερινή περίοδο. Tα επίπεδα βιταμίνης D ορού κατά την διάρκεια του χειμώνα εξαρτώνται περισσότερο από την πρόσληψη της βιταμίνης D διαιτητικά ενώ το καλοκαίρι από την ηλιακή ακτινοβολία. Η ηλικία και το ποσοστό σωματικού λίπους αποτελούν δυο μεταβλητές που επηρεάζουν τα επίπεδα βιταμίνης D και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν καθορίζονται οι απαιτήσεις σε βιταμίνη D.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Βιταμίνη D
Vitamin D
Women - Nutrition
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Γυναίκες - Διατροφή
Postmenopausal women

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-10-11


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)