Διατροφικές συνήθειες σε άτομα με αρτηριακή υπέρταση στην Ελλάδα: επιδημιολογική μελέτη «ΑΤΤΙΚΗ»

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Διατροφικές συνήθειες σε άτομα με αρτηριακή υπέρταση στην Ελλάδα: επιδημιολογική μελέτη «ΑΤΤΙΚΗ»

Διαμαντοπούλου, Βασιλική

Εισαγωγή: Η διατροφή κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην ομοιόσταση της αρτηριακής πίεσης. Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό την αποτίμηση των διατροφικών συνηθειών δείγματος των υπερτασικών ατόμων του γενικού πληθυσμού και τη σύγκριση τους με τις διαιτητικές συστάσεις του υπουργείου υγείας, καθώς και τη διευρεύνηση της σχέσης μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της παχυσαρκίας, της υπερχοληστερολαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη στο δείγμα των ατόμων της μελέτης. Σχεδιασμός: Η μελέτη «ΑΤΤΙΚΗ» είναι μια συγχρονική μελέτη παρακολούθησης δείγματος του γενικού πληθυσμού της περιοχής της Αττικής. Το δείγμα της μελέτης περιλαμβάνει 3042 άτομα, 1514 άνδρες (48%) και 1528 γυναίκες (52%), ηλικίας >18 ετών. Εξ’ αυτών οι 513 άνδρες και οι 342 γυναίκες πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση. H αποτίμηση των διατροφικών συνηθειών βασίστηκε σε ένα έγκυρο ερωτηματολόγιο εβδομαδιαίας καταγραφής της συχνότητας κατανάλωσης των τροφίμων. Αποτελέσματα: Κατόπιν συγκρίσεως με τις διαιτητικές συστάσεις προέκυψε αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, οσπρίων, φρούτων και γλυκών και μειωμένη κατανάλωση πουλερικών, ψαριών, γαλακτοκομικών, λαχανικών και δημητριακών, ενώ στα επιτρεπτά όρια βρισκόταν η κατανάλωση αλκοόλ. Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής βρέθηκε να ασκεί προστατευτικό ρόλο μόνο έναντι της παχυσαρκίας. Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα της εργασίας δείχνουν την απομάκρυνση των υπερτασικών από την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και την υιοθέτηση περισσότερο δυτικών προτύπων.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Hypertension
Υπέρταση
Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Food habits - Greece - Attica (Nome)
Διατροφικές συνήθειες - Ελλάδα - Αττική (Νομός)

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2008-11-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.