Πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών μέσω της διατροφής σε νεαρές γυναίκες καπνίστριες και μη καπνίστριες 18-25 ετών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών μέσω της διατροφής σε νεαρές γυναίκες καπνίστριες και μη καπνίστριες 18-25 ετών

Νούτσου, Χριστίνα
Καρυστινού, Φωτεινή

Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών είναι σημαντική για την διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, ο καπνός του τσιγάρου, το άγχος , το γήρας. Η μείωση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού οφείλεται στην αύξηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες διαθέτουν μια κενή θέση ηλεκτρονίου στο εξώτατο τροχιακό τους, αντιδρούν πολύ γρήγορα με άλλα άτομα και προκαλούν την οξείδωση και αλλοίωσή τους. Ο σκοπός, λοιπόν, της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η εκτίμηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών και θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής σε νεαρές γυναίκες καπνίστριες και μη καπνίστριες. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα 15 Μαΐου έως 28 Ιουνίου, δειγματοληπτική έρευνα σε τυχαίο ενισχυμένο δείγμα 60 γυναικών (30 καπνίστριες και 30 μη καπνίστριες), με τη χρήση ημερολογίου τροφίμων. Η εμπειρική ανάλυση, η οποία βασίστηκε στη σύγκριση των μέσων τιμών των μεταβλητών με τη βοήθεια του Independent Sample T-test, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι καπνίστριες παρουσιάζουν πλημμελή διατροφή σε σχέση με τις μη καπνίστριες και έχουν χαμηλότερες προσλήψεις αντιοξειδωτικών ουσιών, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Antioxidants
Women - Nutrition
Γυναίκες - Διατροφή
Κάπνισμα
Αντιοξειδωτικά
Smoking

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2006


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.