Σχέση διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου και οστικής πυκνότητας σε αθλητές

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2004 (EL)

Σχέση διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου και οστικής πυκνότητας σε αθλητές

Βερονίκη, Γεωργία

Η βέλτιστη για τη σωματική απόδοση διατροφή πρέπει ποιοτικά και ποσοτικά να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε αθλητή, μέσα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της απόδοσης. Επιπλέον είναι αναγκαίο να χαρακτηρίζεται από ευελιξία, με σκοπό να ενσωματώνεται στην προπονητική διαδικασία. Οι διατροφικές επιλογές των αθλητών πολλές φορές δεν είναι κατάλληλες για την πρόσληψη της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας όλων των θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον είναι συχνό να καταφεύγουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία εκτός των άλλων, ανταγωνίζονται τις δράσεις της βιταμίνης D και παρεμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Τα αίτια της οστεοπόρωσης είναι πολλαπλά, και σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τη σχέση διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου και οστικής πυκνότητας σε αθλητές.Στην έρευνα συμμετείχαν 104 αθλητές υψηλού επιπέδου υγρού στίβου, εκ των οποίων 51 ήταν άντρες και 53 γυναίκες. Για την εκτίμηση της σχέσης διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου και οστικής πυκνότητας, έγιναν ανθρωπομετρικές μετρήσεις ύψους, βάρους και περιεκτικότητας των οστών σε ανόργανα άλατα, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση της διαιτητικής τους πρόσληψης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της ανάκλησης εικοσιτετραώρου και του ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.Τα αποτελέσματα της στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων έδειξαν πως η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D δεν συσχετίζονται τόσο ισχυρά με την αύξηση της οστικής πυκνότητας, όσο με την αύξηση του οστικού περιεχομένου στο σύνολο των αθλητών. Αξιοσημείωτο είναι πως τόσο στην οστική πυκνότητα, όσο και στο οστικό περιεχόμενο, ο δείκτης μάζας σώματος παίζει καθοριστικό ρόλο.Όταν αναλύθηκαν τα δύο φύλα χωριστά φάνηκε για τις γυναίκες πως τόσο η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, όσο και ο δείκτης μάζας σώματος επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές της οστικής τους πυκνότητας και του οστικού περιεχομένου. Στους άντρες από την άλλη πλευρά φαίνεται πως η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, δεν είναι τόσο ισχυρός παράγοντας, όσο ο δείκτης μάζας σώματος. Συμπερασματικά η μελέτη έδειξε πως η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου συσχετίζεται με την οστική πυκνότητα κυρίως των γυναικών αθλητριών υψηλού επιπέδου υγρού στίβου, ενω στους άντρες δεν φάνηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης ασβεστίου και οστικής πυκνότητας.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Αθλητές - Διατροφή
Οστική πυκνότητα
Οστεοπόρωση
Ασβέστιο


2004


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.