Εκτίμηση πρώτης εκδήλωσης παιδικής παχυσαρκίας σε παιδιά μέχρι 12 ετών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Εκτίμηση πρώτης εκδήλωσης παιδικής παχυσαρκίας σε παιδιά μέχρι 12 ετών

Χρηστοπάνου, Ελένη

Η παρούσα έρευνα έχει ως σκοπό να διερευνήσει την ηλικία πρώτης εκδήλωσης της παχυσαρκίας σε παχύσαρκα παιδιά και να προσδιορίσει τους παράγοντες, διαιτητικούς και μη που πιθανόν συνέβαλαν στην εμφάνισή της. Παράλληλα θα συγκρίνει την αντιληπτική ικανότητα των γονέων στον προσδιορισμό πρώτης εκδήλωσης της παχυσαρκίας του παιδιού με την πραγματική ηλικία έναρξης της παχυσαρκίας. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών μελετών που αφορούν την παιδική παχυσαρκία και συσχετίζουν διάφορους παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή της, ωστόσο η παιδική παχυσαρκία παραμένει η πιο διαδεδομένη πολυπαραγοντική ασθένεια σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου εμπλέκονται γενετικοί, κοινωνικοί, πολιτισμικοί, περιβαλλοντικοί και συμπεριφοριστικοί παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Στη μελέτη θα χρησιμοποιηθούν οι αναδρομικές μετρήσεις 100 παχύ-σαρκων παιδιών από τη γέννησή τους έως σήμερα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΔΜΣ και τον προσδιορισμό της ηλικίας έναρξης της παχυσαρκίας των παιδιών. Από τα αποτελέσματα αναμένεται να προκύψουν συμπεράσματα για την ηλικία έναρξης της παχυσαρκίας ώστε να βοηθηθεί η εφαρμογή κατάλληλων προληπτικών μέτρων με στόχο την πρόληψη της προοδευτικής ανάπτυξής της στην ενήλικη ζωή, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της αλλά και στην καθυστέρηση της έναρξης ή ακόμη καλύτερα στην πρόληψή της, η οποία πρέπει να αποτελεί τη σημαντικότερη προτεραιότητα και πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν πιο νωρίς.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Διατροφικές συνήθειες - Παιδιά
Παχυσαρκία στα παιδιά
Food habits - Children
Nutrition disorders in children
Διατροφικές διαταραχές στα παιδιά
Obesity in children


2008-01-16


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.