Αξιολόγηση της επαναληψιμότητας των ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων ανά φύλο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Αξιολόγηση της επαναληψιμότητας των ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων ανά φύλο

Τσουτσουλοπούλου, Κωνσταντίνα

Εισαγωγή: Τα Ερωτηματολόγια Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων (Ε.Σ.Κ.Τ.) αποτελούν εργαλεία καταγραφής διατροφικών πληροφοριών (π.χ. μεμονωμένα τρόφιμα, ομάδες τροφίμων) σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με σκοπό την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των ατόμων. Σκοπός: Ο έλεγχος του βαθμού επαναληψιμότητας, στα πλαίσια αξιολόγησης της εγκυρότητας του Ε.Σ.Κ.Τ., ανά φύλο. Υλικό-Μέθοδος: Ένα εκτενές Ε.Σ.Κ.Τ. 76 ερωτήσεων δόθηκε σε δείγμα του γενικού πληθυσμού (307 γυναίκες, 193 άνδρες) άνω των 18 ετών, από το Μάρτιο 2008 έως τον Απρίλιο 2009. Το ΕΣΚΤ περιλάμβανε ερωτήσεις διατροφικού περιεχομένου αναφορικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων κατά τον τελευταίο μήνα. Τα ίδια άτομα κλήθηκαν να συμπληρώσουν το ίδιο ερωτηματολόγιο μετά το πέρας περίπου 20 ημερών από την πρώτη καταγραφή. Ο έλεγχος της επαναληψιμότητας του ΕΣΚΤ πραγματοποιήθηκε με την εφαρμογή του ελέγχου t-test. Αποτελέσματα: Το Ε.Σ.Κ.Τ. αναδεικνύεται επαναλήψιμο για τις περισσότερες ομάδες τροφίμων και στα 2 φύλα. Συγκεκριμένα, υψηλός βαθμός επαναληψιμότητας του Ε.Σ.Κ.Τ. παρατηρήθηκε στις γυναίκες (p>0,05) με εξαίρεση τα τρόφιμα «φέτα και ανθότυρο», «άσπρο ψωμί», «αλλαντικά», «μεγάλα ψάρια», «πράσινα φυλλώδη λαχανικά», «οπωροκηπευτικά» και «χειμερινά, καλοκαιρινά και αποξηραμένα φρούτα» (p<0,05). Οι άνδρες φαίνεται να καταγράφουν με περισσότερη συνέπεια τη συχνότητα κατανάλωσης διαφόρων τροφίμων, καθώς δεν βρέθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ 1ης και 2ης καταγραφής, με εξαίρεση τα τρόφιμα «καστανό ρύζι», «λουκάνικα», «θαλασσινά», «χυμός φρούτων», «ξηροί καρποί», «πατατάκια» και «μέλι, ζάχαρη και μαρμελάδα» (p<0,05). Συμπεράσματα: Το φύλο δε φαίνεται να επηρεάζει το βαθμό επαναληψιμότητας του ΕΣΚΤ, καθώς αυτό φαίνεται επαναλήψιμο για την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Ερωτηματολόγια
Διατροφικές συνήθειες - Ελλάδα
Questionnaires
Διατροφικές έρευνες - Ελλάδα
Nutrition surveys - Greece
Food habits - Greece


2010-12-01


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.