Εφαρμογή της Παραγοντικής Ανάλυσης Δεδομένων για την ανίχνευση διατροφικών προτύπων σε δείγμα νέων ανδρών και γυναικών: Επιδημιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2006 (EL)

Εφαρμογή της Παραγοντικής Ανάλυσης Δεδομένων για την ανίχνευση διατροφικών προτύπων σε δείγμα νέων ανδρών και γυναικών: Επιδημιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ

Ντζουβάνη, Αγαθή

Σκοπός: Ο βασικός σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να εξετάσει κατά πόσο διάφορες διατροφικές συνήθειες των ατόμων σχετίζονται με δείκτες φλεγμονής. Μεθοδολογία: Μελετήθηκαν στοιχεία από νέους άνδρες και γυναίκες (< 45 ετών) και οι δείκτες χρόνιας συστηματικής φλεγμονής: Ινωδογόνο, ομοκυστεΐνη, CRP, IL – 6 και TNF – α. Το συνολικό δείγμα ήταν 1608 άτομα. Η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του ερωτηματολογίου του ΕΠΙΚ από το οποίο υπολογίστηκε η εβδομαδιαία κατανάλωση μερίδων των διαφόρων ομάδων τροφίμων. Επίσης, μετρήθηκε η πρόσληψη αλκοόλ σε ποτήρια ανά ημέρα. Τέλος, αξιολογήθηκε ο δείκτης υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής στον οποίο συμπεριλήφθηκαν 11 κύρια συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Στόχος αυτού του δείκτη ήταν η αποτίμηση του βαθμού υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής, καθώς έχει προταθεί ότι η αξιολόγηση των συνολικών διατροφικών συνηθειών είναι προτιμότερη της ξεχωριστής μελέτης των θρεπτικών συστατικών. Υψηλότερες τιμές από τον προτεινόμενο δείκτη υποδεικνύουν την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ χαμηλότερες τιμές καταδεικνύουν την υιοθέτηση του δυτικού τρόπου διατροφής. Αποτελέσματα: Βρέθηκε ότι, μετά από διόρθωση για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, ο δείκτης υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής συσχετιζόταν αντίστροφα με τη CRP, την IL – 6 και τον TNF – α (Β ± τυπικό σφάλμα: - 0,442 ± 0,161, p<0,01, - 0,045 ± 0,023, p = 0,054 και - 0,493 ± 0,246, p<0,05, αντίστοιχα). Το ινωδογόνο και η ομοκυστεΐνη δεν παρουσίασαν συσχέτιση με αυτόν το δείκτη. Δεν ήταν δυνατό να γίνουν συγκρίσεις των δεικτών φλεγμονής με άλλους διατροφικούς παράγοντες. Συμπέρασμα: Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής προστατεύει τον οργανισμό από φλεγμονώδεις διεργασίες.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Heart - Diseases - Nutritional aspects
Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Καρδιά - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Diet in disease


2006-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.