Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας και της διατροφής στη ρύθμιση του σωματικού βάρους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας και της διατροφής στη ρύθμιση του σωματικού βάρους

Χριστοφίδου, Παρασκευή

Η ασθένεια της παχυσαρκίας πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τη τελευταία δεκαετία η παχυσαρκία έχει αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν αλλά και την αύξηση των ανθρώπων που βρίσκονται σε προγράμματα για απώλεια βάρους. Στόχος: Nα εξετασθεί ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας στη ρύθμιση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που ακολουθούν υποθερμιδική διατροφή. Μεθοδολογία: για τις ανάγκες της μελέτης αυτής χρησιμοποιήθηκαν 15 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες (ηλικία: 37 ±11 έτη, BMI 32 ±5 kg/m²), οι οποίες συμμετείχαν σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα απώλειας βάρους με σκοπό την βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Οι ομάδες στην έρευνα αυτή ήταν δύο. Στην ομάδα ελέγχου πραγματοποιήθηκε μόνο διατροφική παρέμβαση (1200 kcal/day) ενώ στην ομάδα παρέμβασης έγινε παρέμβαση άσκησης (10.000 βήματα/ημέρα) και διατροφής (1400 kcal/day). Η μέτρηση των βημάτων έγινε με βηματομετρητή και στις δύο ομάδες. Επίσης πραγματοποιήθηκε μέτρηση BMR, οστικής πυκνότητας μέσω DEXA καθώς και αιματολογικές εξετάσεις. Αποτελέσματα: Σε όλες τις εθελόντριες παρατηρήθηκε απώλεια βάρους, αύξηση του βασικού μεταβολισμού (BMR), μείωση του δείκτη μάζας σώματος (BMI), αύξηση της άλιπης μάζας (FFM) και μείωση της λιπώδους μάζας (FM). Συγκεκριμένα:η ομάδα ελέγχου πριν την παρέμβαση ζύγιζε κατά μέσο όρο 83 ±16 kg ενώ μετά την παρέμβαση 78 ±14 kg. H ομάδα παρέμβασης ζύγιζε κατά μέσο όρο 86 ±17 kg ενώ μετά την παρέμβαση 79 ±13 kg. Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI kg/m²) για την ομάδα ελέγχου πριν την παρέμβαση υπολογίστηκε κατά μέσο όρο στο 31 ±4 ενώ μετά την παρέμβαση κατέβηκε στο 29 ±4. Για την ομάδα παρέμβασης ο BMI μετρήθηκε αρχικά 33 ±6 ενώ μετά την παρέμβαση μειώθηκε στο 30 ±5. Η λιπώδης μάζα (FM) της ομάδας ελέγχου μετρήθηκε κατά μέσο όρο σε ποσοστό 45 ±4% και σε κιλά 37 ±10 kg πριν την παρέμβαση, ενώ μετά την παρέμβαση διαμορφώθηκε στο 42 ±5% ενώ σε κιλά στα 33 ± 9 kg. Για την ομάδα παρέμβασης, η λιπώδης μάζα μετρήθηκε αρχικά κατά μέσο όρο σε ποσοστό 45 ±4% και σε κιλά 38 ± 10 kg όμως μετά την παρέμβαση η FM διαμορφώθηκε στο 43 ±4% ενώ σε κιλά στα 34 ±4 kg. Οι μετρήσεις για την άλιπη μάζα (FFM) έδειξαν για την ομάδα ελέγχου, πριν την παρέμβαση, ποσοστό 55 ±4 %. Μετά την παρέμβαση το ποσοστό της άλιπης μάζας ήταν 58 ±5 %. Η ομάδα παρέμβασης ξεκίνησε με μέσο όρο ποσοστού άλιπης μάζας 55 ±4 %. Μετά την παρέμβαση το ποσοστό της FFM διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 57 ±4 %. Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν πως τα 10.000 βήματα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, που πραγματοποιούσε η ομάδα παρέμβασης, ίσως να μην είναι αρκετά για την επιπλέον απώλεια σωματικού βάρους σε σχέση με την ομάδα που έκανε 5000 βήματα αλλά είχαν το ίδιο ενεργειακό έλλειμμα.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Παχυσαρκία
Obesity
Exercise - Health aspects
Άσκηση - Υγιειονολογικές απόψεις
Women - Nutrition
Γυναίκες - Διατροφή


2008-01-16


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.