Αξιολόγηση προγράμματος διαιτητικής παρέμβασης σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε κάθετη γαστροπλαστική

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Αξιολόγηση προγράμματος διαιτητικής παρέμβασης σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε κάθετη γαστροπλαστική

Τριανταφύλλου, Γλυκερία

Σκοπός: Η παρούσα πτυχιακή μελέτη αποσκοπεί στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της διαιτητικής παρέμβασης, στην αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών και συμπεριφορών των ατόμων που υποβάλλονται σε κάθετη γαστροπλαστική. Μεθοδολογία: Η ομάδα ελέγχου παρακολουθεί τις μετεγχειρητικές συστάσεις του νοσοκομείου Ευαγγελισμός (1 φορά/εβδομάδα), ενώ η ομάδα ελέγχου παράλληλα με αυτές, παρακολουθεί 16 εξατομικευμένες συνεδρίες με διαιτολόγο. Σε κάθε follow up και οι δύο ομάδες υποβάλλονται σε αξιολόγηση της διαιτητικής συμπεριφοράς μέσω του Dutch Eating Behavior Questionnaire και καταγραφή της διαιτητικής πρόσληψης σε επταήμερα ημερολόγια καταγραφής τροφίμων. Ύστερα γίνεται στατιστική ανάλυση στο πρόγραμμα SPSS-13. Πληθυσμός-Δείγμα μελέτης: 35-40 γυναίκες ηλικίας 25-55 ετών και με Δ.Μ.Σ.>40 kg/m2 που υποβλήθηκαν σε κάθετη γαστροπλαστική στον Ευαγγελισμό. Στατιστικές αναλύσεις: Περιγραφικές στατιστικές (T-test). Αποτελέσματα: Η μείωση του συναισθηματικού τρώγειν ένα χρόνο μετά την επέμβαση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στην ομάδα παρέμβασης από την ομάδα ελέγχου κατά 0,44 μονάδες (p-value=0,052). Ο αυτοπεριορισμός της τροφής αυξήθηκε στην ομάδα ελέγχου κατά 0,64 μονάδες, ενώ στην ομάδα παρέμβασης μειώθηκε κατά 0,23 μονάδες (p-value=0,002). Τέλος, η ομάδα παρέμβασης εμφάνισε μέση μείωση στην εξωγενή συμπεριφορά απέναντι στη τροφή κατά 1,03 μονάδες, ενώ η ομάδα ελέγχου αύξησε τη συμπεριφορά κατά 0,12 μονάδες (ρ<0,001). Από τα δεδομένα της διαιτητικής πρόσληψης, η ομάδα ελέγχου αύξησε τη μέση ποσοστιαία πρόσληψη λίπους κατά 0,26 μονάδες ένα χρόνο μετά την επέμβαση, η ομάδα παρέμβασης τη μείωσε κατά 6,51 μονάδες (p-value=0,025). Συμπεράσματα :Τα άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα διαιτητικής παρέμβαση αλλαγής συμπεριφοράς σε συνδυασμό με τις μετεγχειρητικές συστάσεις του νοσοκομείου, εμφανίζουν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση στον αυτοπεριορισμό της τροφής, το συναισθηματικό τρώγειν και την εξωγενή συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Obesity - Women
Vertical banded gastroplasty
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Διατροφικές συνήθειες - Γυναίκες
Παχυσαρκία - Γυναίκες
Food habits - Women
Κάθετη γαστροπλαστική
Diet in disease


2007-10-15


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.