Μετα-ανάλυση κλινικών και επιδημιολογικών μελετών που αφορούν τη σχέση κατανάλωσης τροφίμων με δείκτες φλεγμονής σχετιζόμενους με καρδιαγγειακά νοσήματα

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2007 (EN)
Μετα-ανάλυση κλινικών και επιδημιολογικών μελετών που αφορούν τη σχέση κατανάλωσης τροφίμων με δείκτες φλεγμονής σχετιζόμενους με καρδιαγγειακά νοσήματα

Σιτά, Στυλιανή

Ο Ιπποκράτης (460 π.Χ.) συνέδεσε τη σωστή διατροφή µε την καλή υγεία λέγοντας ότι «Η σωστή διατροφή είναι θεμέλιο υγείας και φάρμακο κάθε ασθένειας». Ο ρόλος της διατροφής και της θρέψης γενικότερα στην επίπτωση χρόνιων νοσημάτων έχει εδραιωθεί εδώ και καιρό, σαν αποτέλεσμα πολλών επιδημιολογικών και κλινικών ερευνών. Γνωστός είναι επίσης και ο ρόλος της διατροφής στην παθοφυσιολογία των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ιδιαίτερα στη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης και στην επίπτωση της στεφανιαίας νόσου. Η αθηροσκλήρωση έχει γενικά αναγνωριστεί σαν μια χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λευκοκυττάρων (μονοκύτταρα και Τ-κύτταρα) στον τόπο της φλεγμονής. Πολλοί από τους αιματολογικούς δείκτες συστηματικής φλεγμονής χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια ως προγνωστικά εργαλεία για τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, με ευρύτερα χρησιμοποιούμενη και πλέον κατοχυρωμένη σαν προβλεπτικό δείκτη τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Η σχέση διατροφής και φλεγμονής έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έρευνας πολλών επιστημόνων με αποτέλεσμα τη διεξαγωγή πολλών κλινικών και επιδημιολογικών μελετών που διερευνούν τη σχέση αυτή. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση φάσης 1 των μελετών αυτών. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης έδειξαν συσχέτιση ορισμένων ομάδων τροφίμων με τα επίπεδα δεικτών φλεγμονής. Έτσι, η κατανάλωση ω-3 λιπαρών, φρούτων και λαχανικών και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα των δεικτών, σε αντίθεση με την κατανάλωση trans και κορεσμένων λιπαρών οξέων όπου φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα αυτά. Η συστηματική φλεγμονή φαίνεται να σχετίζεται με ορισμένες διατροφικές ομάδες. Παρόλα αυτά, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες ώστε να διαπιστωθεί η παθοφυσιολογική συσχέτιση της διατροφής με τη φλεγμονή.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Heart - Diseases - Nutritional aspects
Ασθένειες της στεφανιαίας - Διαιτολογικές απόψεις
Καρδιά - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Cardiovascular system - Diseases - Nutritional aspects
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Coronary heart disease - Nutritional aspects
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Diet in disease

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-11-27


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)