Διατροφικές συνήθειες και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Library and Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2007 (EN)

Διατροφικές συνήθειες και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς

Σηφακάκη, Μελαχροινή

Εισαγωγή: Η εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή. Ωστόσο ο ρόλος των διατροφικών συνηθειών σε χρόνιους ασθενείς με σοβαρή νόσο δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και των παραγόντων καρδιοαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Μεθοδολογία: Μελετήθηκαν 216 διαδοχικοί ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε προγραμματισμένη επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, 163 άντρες (62 ± 12 ετών) και 53 γυναίκες (65±10 ετών). Η συλλογή των πληροφοριών αφορούσε δημογραφικά και ανθρωπομετρικά στοιχεία, χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής, διατροφικές συνήθειες, εκτίμηση της ψυχολογικής κατάστασης και λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Προκειμένου να γίνει μία ακριβής αξιολόγηση της διατροφής των ασθενών επιλέχτηκαν ορισμένα τρόφιμα (κρέας, ψάρια, χορταρικά, αμυλούχα, τηγανητά, ελαιόλαδο, αλκοόλ, τσάι, καφές) και δημιουργήθηκε ένας διατροφικός δείκτης. Όταν η απάντηση ήταν σύμφωνη ως προς τις συστάσεις δινόταν η τιμή 1, ενώ όταν απέκλινε η τιμή 0. Ο δείκτης μπορούσε να λάβει τιμές από 0 έως 9. Κατόπιν αυτός ο δείκτης συσχετίστηκε με τους παράγοντες καρδιοαγγειακού κινδύνου, αφότου λήφθησαν υπόψη διάφοροι συγχυτικοί παράγοντες.Αποτελέσματα: Η μέση τιμή του διατροφικού δείκτη για τους άντρες και για τις γυναίκες ήταν 2. Συσχέτιση του διατροφικού δείκτη με τους παράγοντες καρδιοαγγειακού κινδύνου έδειξε ότι η σχέση μεταξύ αυτού και της πιθανότητας παρουσίας υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας, υπερτριγλυκεριδαιμίας και σακχαρώδους διαβήτη είναι αντίστροφη (p-value>0,05). Έτσι αύξηση του δείκτη κατά 1 μονάδα μειώνει την πιθανότητα ύπαρξης υπέρτασης κατά 21%, υπερχοληστερολαιμίας κατά 11%, υπερτριγλυκεριδαιμίας κατά 7% και σακχαρώδους διαβήτη κατά 9%.Συμπεράσματα: Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό παραγόντων ΚΑΑ κινδύνου, ακόμα και σε ασθενείς με σοβαρή νόσο.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

ασθενείς
Ασθένειες της στεφανιαίας - Διαιτολογικές απόψεις
Ασθενείς - Διατροφή
Διατροφικές συνήθειες
καρδιαγγειακός κίνδυνος
εχγείριση
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις


2007-12-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)