Επίδραση παρατεταμένης άσκησης στο ενδοθήλιο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Επίδραση παρατεταμένης άσκησης στο ενδοθήλιο

Τσεπέτης, Αιμίλιος

Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης της παρατεταμένης άσκησης, στα πλαίσια του υπερμαραθώνιου αγώνα Σπάρταθλον, στο ενδοθήλιο υγιών αθλητών πριν, αμέσως μετά και 48ώρες μετά το τέλος του αγώνα. Μελετήθηκαν 20 δρομείς που τερμάτισαν στον υπερμαραθώνιο αγώνα συνεχούς προσπάθειας. Έγινε προσδιορισμός των υδατοδιαλυτών κυτταρικών μορίων προσκόλλησης ICAM-1, VCAM-1 στο πλάσμα, καθώς και των L-,P,E-σελεκτινών. Τα αυξημένα επίπεδα της Ε-σελεκτίνης στο τέλος του αγώνα, πιθανόν σημαίνουν την ενεργοποίηση του ενδοθηλίου. Τα μειωμένα επίπεδα των L- και P-σελεκτινών σηματοδοτούν την αρχή της διαδικασίας αποκατάστασης και επισκευής του ενδοθηλίου και της αγγειακής λειτουργίας. 48ώρες μετά τον αγώνα, τα επίπεδα του VCAM-1, παρέμειναν ελαφρώς πιο υψηλά σε σχέση με τα επίπεδα πριν τον αγώνα, δείχνοντας ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αθλητών του Σπάρταθλον, διατηρούν μία παρατεταμένη ήπια κατάσταση ενεργοποίησης, που πιθανόν να είναι μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης του ενδοθηλίου. Το ICAM-1, διατήρησε χαμηλά τα επίπεδα του στον ορό, σε όλες τις χρονικές περιόδους που εξετάσαμε.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Exercise - Health aspects
Άσκηση - Υγιειονολογικές απόψεις
Ενδοθήλιο
Marathon running
Μαραθώνιος δρόμος
Endothelium


2008-03-05


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.