Ασβεστιορρυθμιστικές ορμόνες και δείκτες οστικού μεταβολισμού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Ασβεστιορρυθμιστικές ορμόνες και δείκτες οστικού μεταβολισμού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Δαμιανίδη, Λουίζα

ΣΚΟΠΟΣ: Εξετάσαμε αν η πρόληψη ασβεστίου μέσω γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ασβεστιορρυθμιστικών ορμονών και τους βιοχημικούς δείκτες οστικού μεταβολισμού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες . ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Δείγμα 75 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών χωρίστηκαν τυχαία σε μια ομάδα παρέμβασης (n = 39), που λάμβαναν 1200 mg Ca και 7.5 μg βιταμίνης D3 μέσω γαλακτοκομικών προϊόντων και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές συνεδρίες διατροφής ανά 15 ημέρες και μια ομάδα ελέγχου(n = 36). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η πτώση στην 25(OH) D3 του ορού στην ομάδα ελέγχου στους 30 μήνες ηταν σημαντικά μεγαλύτερη της ομάδας παρέμβασης. Η παραθορμόνη(PTH) ,το τελοπεπτίδιο του κολλαγόνου(CTXI), η οστεοκαλσίνη και η οστεοπροτεγερίνη στον ορό δε φάνηκαν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων στο τέλος της παρέμβασης. Αντίθετα ο RANKL φάνηκε να είναι σημαντικά μεγαλύτερος στην ομάδα ελέγχου συγκριτικά με την ομάδα παρέβασης μετά από 30 μήνες. Η οστεοκαλσίνη βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με την PTH. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D3 φαίνεται να έχει ευεργετικές συνέπειες τόσο σε ασβεστιορρυθμιστικές ορμόνες όσο και σε δείκτες του οστικού μεταβολισμού.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Ασβέστιο - Υγιειονολογικές απόψεις
Γυναίκες - Διατροφή


2008-10-24


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.