Αξιολόγηση και διευκρίνηση της επίδρασης του ελαϊκού οξέος και των αντιοξειδωτικών συστατικών του ελαιολάδου στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας: κλινική δοκιμή σε ζωικό μοντέλο αθηρωμάτωσης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Αξιολόγηση και διευκρίνηση της επίδρασης του ελαϊκού οξέος και των αντιοξειδωτικών συστατικών του ελαιολάδου στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας: κλινική δοκιμή σε ζωικό μοντέλο αθηρωμάτωσης

Ζουρίδη, Μαρία

Το καρδιαγγειακό όφελος από την κατανάλωση του ελαιολάδου, έχει καταγραφεί σε πολλές μελέτες και έχει επιβεβαιωθεί από πειραματικά αποτελέσματα σε διάφορα ζωικά μοντέλα αθηροσκλήρωσης. Το ελαιόλαδο, αντιπροσωπευτικό τρόφιμο της παραδοσιακής Mεσογειακής Διατροφής, εμφανίζει προστατευτική δράση στην ανάπτυξη και εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Η δράση του οφείλεται όχι μόνο στη σύσταση σε MUFA, κυρίως ελαϊκό, αλλά και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.Σκοπός της παρούσας κλινικής δοκιμής ήταν να μελετηθεί η επίδραση του ελαιολάδου στο λιπιδαιμικό προφίλ, σε δείκτες οξείδωσης και σε δείκτες φλεγμονής σε πειραματικό ζωικό μοντέλο υπερχοληστερολαιμίας. Για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν 20 αρσενικοί κόνικλοι Νέας Ζηλανδίας που κατηγοριοποιήθηκαν τυχαία σε 5 ομάδες: υγιείς κόνικλοι σε συνήθη διατροφή, κόνικλοι σε διατροφή με χοληστερόλη, κόνικλοι σε διατροφή με χοληστερόλη και ελαιόλαδο και κόνικλοι σε διατροφή με χοληστερόλη και ηλιέλαιο. Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι: δεν υπήρχε καμία μεταβολή στα επίπεδα των τοκοφερολών στα έλαια και στα μίγματα των τροφών που χρησιμοποιήθηκαν η διαιτητική παρέμβαση με χοληστερόλη, οδήγησε σε αύξηση της LDL, TG και μείωση της HDL. Το ελαιόλαδο βελτίωσε το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας την LDL και τα TG και αυξάνοντας την HDL μετά 8 εβδομάδες η διαιτητική παρέμβαση με χοληστερόλη, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων TNF-a, IL-6, CRP ενώ η προσθήκη στη διατροφή ελαιολάδου μείωσε τα επίπεδά τους το ελαιόλαδο μείωσε τα επίπεδα της μαλοναλδεϋδης στο ήπαρ το ελαιόλαδο συνέβαλε στη μείωση της SGOT του ορού και βελτιώσε τη μακροσκοπική εικόνα του ήπατος σε σύγκριση με το υπερχοληστερολαιμικό ζωϊκό μοντέλο η διαιτητική παρέμβαση με χοληστερόλη, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων TNF-a, IL-6, CRP ενώ η προσθήκη στη διατροφή ελαιολάδου μείωσε τα επίπεδά τους το ελαιόλαδο μείωσε τα επίπεδα της MDA στο ήπαρ  το ελαιόλαδο συνέβαλε στη μείωση της SGOT του ορού και βελτιώσε τη μακροσκοπική εικόνα του ήπατος σε σύγκριση με το υπερχοληστερολαιμικό ζωϊκό μοντέλο.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Phenols
Ελαιόλαδο - Υγιειονολογικές απόψεις
Αρτηριοσκλήρωση


2011-07-20


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.