Μελέτη έντονων καιρικών φαινομένων στις ελληνικές θάλασσες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Μελέτη έντονων καιρικών φαινομένων στις ελληνικές θάλασσες

Μακρυγιάννη, Νεφέλη Κ.

Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη έντονων κυματικών γεγονότων στις ελληνικές θάλασσες για διάστημα 11 ετών (2001-2012) και πως αυτά συνδέονται με καιρικά φαινόμενα των περιοχών αυτών. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το σύστημα Ποσειδών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Συγκεκριμένα αναλύονται η ατμοσφαιρική πίεση, η θερμοκρασία του ανέμου, η διεύθυνση του ανέμου και η ταχύτητα του ανέμου, το σημαντικό ύψος κύματος καθώς και η διεύθυνση του κύματος, για τους σταθμούς του Άθου (Β. Αιγαίο), της Λέσβου (Β.Α. Αιγαίο), της Μυκόνου (Κ. Αιγαίο), της Σαντορίνης (Ν. Αιγαίο), της Πύλου (Ιόνιο) και της Ζακύνθου (Ιόνιο). H ανάλυση έδειξε ότι τα μεγαλύτερα ύψη κύματος καταγράφηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες για το σύνολο των σταθμών. Παραδόξως, οι σταθμοί του Ιονίου έχουν τις απόλυτα μέγιστες μετρήσεις ύψους κύματος, οι οποίες ορισμένες φορές ξεπερνούν ακόμη και τα 7 μέτρα. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε επίσης διάφορα γεγονότα με εξαιρετικά έντονη κατάσταση της θάλασσας και για τις δύο Αιγαίου και του Ιονίου. Επιλεγμένα γεγονότα από πίνακες που εξήχθησαν από το σύνολο των δεδομένων συσχετίζονται με συνοπτικά πρότυπα των επικρατουσών ατμοσφαιρικών συνθηκών. Το πέρασμα συστημάτων χαμηλής πίεσης από την Ελλάδα είναι η κύρια αιτία για την παραγωγή ακραίων υψών κύματος στις ελληνικές θάλασσες.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Καιρός - Χάρτες
Weather - Maps
Κύματα
Rogue waves
Poseidon System
Σύστημα Ποσειδών
Μετεωρολογία
Meteorology

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2013-10-18


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.