Εκτίμηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην εμφάνιση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου: επιδημιολογική μελέτη ασθενών - μαρτύρων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)
Εκτίμηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην εμφάνιση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου: επιδημιολογική μελέτη ασθενών - μαρτύρων

Ντζιού, Ευαγγελία

Σκοπός: Η διερεύνηση της ύπαρξης σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της εμφάνισης οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (ΟΣΣ).Υλικά και Μέθοδοι: Κατά τη διάρκεια του 2009-2010 εντάχθηκαν στη μελέτη 119 ασθενείς, ηλικίας 60±12 ετών, που νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ. και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, καθώς και 122 υγιείς, τυχαία επιλεγμένοι και εξομοιωμένοι ως προς το φύλο και την ηλικία με τους ασθενείς. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αξιολογήθηκε με τη βοήθεια ενός ημιποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, το οποίο περιείχε ερωτήσεις τόσο για τη συχνότητα όσο και για τις μερίδες κατανάλωσης. Αποτελέσματα: Η πολλαπλή λογαριθμιστική παλινδρόμηση, μετά από έλεγχο για συγχυτικούς παράγοντες: ηλικία, φύλο, ΔΜΣ, φυσική δραστηριότητα, καπνιστικές συνήθειες, έτη σπουδών, παρουσία υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας, σακχαρώδους διαβήτη και o δείκτης αποτίμησης των συνολικών διατροφικών συνηθειών, MedDietScore, έδειξε ότι η μηνιαία σε σχέση με τη σπάνια κατανάλωση γάλακτος/γιαουρτιού πλήρους σε λιπαρά συσχετίζεται με 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ΟΣΣ. Η εβδομαδιαία κατανάλωση ανθότυρου και μυζήθρας συσχετίζεται με 3,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ΟΣΣ, σε σχέση με τη σπάνια κατανάλωση. Η εβδομαδιαία κατανάλωση κίτρινου τυριού μειώνει την πιθανότητα κατά 64% και η καθημερινή του κατανάλωση κατά 76%. Τέλος, η καθημερινή κατανάλωση τυριού χαμηλού σε λιπαρά μειώνει την πιθανότητα κατά 85%, σε σχέση πάντα, με τη σπάνια κατανάλωση. Συμπεράσματα: Παρατηρείται αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και της εμφάνισης ΟΣΣ, ενώ η κατανάλωση γάλακτος/γιαουρτιού με πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά εμφανίζει θετική συσχέτιση. Από τα διάφορα είδη τυριών, η κατανάλωση κίτρινου τυριού παρουσιάζει αρνητική συσχέτιση με την εμφάνιση ΟΣΣ, ενώ η κατανάλωση ανθότυρου και μυζήθρας θετική.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Παράγοντες κινδύνου
Diseases - Nutritional aspects
Dairy products in human nutrition
Ασθένειες της στεφανιαίας - Διαιτολογικές απόψεις
Cardiovascular system - Diseases - Risk factors
Γαλακτοκομικά προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή
Coronary heart disease - Nutritional aspects
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2010-12-01


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.