Η πρόσληψη μάκροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών από ηλικιωμένους που κατοικούν σε οίκους ευγηρίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Η πρόσληψη μάκροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών από ηλικιωμένους που κατοικούν σε οίκους ευγηρίας

Ρεμπάκη, Φωτεινή

Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η διερεύνηση της πρόσληψης μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών από τη διατροφή σε 44 ηλικιωμένους που κατοικούν σε οίκους ευγηρίας, από τους οποίους οι 15 κατοικούν σε δημόσιο γηροκομείο στη Λάρισα, οι 15 σε ιδιωτικό γηροκομείο στη Λάρισα και οι υπόλοιποι 14 σε ιδιωτικό γηροκομείο της Αθήνας. Επίσης, γίνεται εκτίμηση του βαθμού ικανοποίησης των ηλικιωμένων από την παρεχόμενη υπηρεσία σίτισης κάθε οίκου ευγηρίας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και σύγκριση των παραπάνω δεδομένων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικών γηροκομείων. Τα αποτελέσματα που βγήκαν από την έρευνα αυτή είναι τα εξής : Αρχικά, οι ηλικιωμένοι που κατοικούν σε οίκους ευγηρίας έχουν πλημμελή ενεργειακή πρόσληψη. Στη συνέχεια, πλημμελής είναι και η πρόσληψή τους σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες D, E, B6, φολικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ακόμη, στα ίδια επίπεδα με τα ημερήσια συνιστώμενα βρίσκεται η πρόσληψη πρωτεϊνών και βιταμίνης Α. Η πρόσληψη όμως, λιπιδίων, ασβεστίου και βιταμινών C και Β12 βρέθηκε αυξημένη. Τέλος, τα συμπεράσματα που διεξάχθηκαν από την έρευνα αυτή είναι ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας που κατοικούν σε γηροκομεία χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη για να βελτιώσουν τη διατροφική τους πρόσληψη που παρουσιάστηκε ελλιπής.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Μακροθρεπτικά συστατικά
Γηροκομεία
Μικροθρεπτικά συστατικά
Ηλικιωμένοι - Διατροφή


2008-03-05


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.