Αξιολόγηση διατροφικής παρέμβασης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Αξιολόγηση διατροφικής παρέμβασης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Μυλωνά, Ελένη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα, ο επιπολασμός του οποίου είναι ραγδαίος γι’ αυτό συχνά γίνεται λόγος για παγκόσμια επιδημία. Ταυτόχρονα, το κόστος του διαβήτη είναι τεράστιο. Λόγω της χρόνιας φύσης του, τη σοβαρότητα των επιπλοκών του και των μέσων που χρειάζονται για να τις ελέγξουμε, ο διαβήτης είναι μια ιδιαιτέρως δαπανηρή ασθένεια. Το κόστος δεν είναι μόνο οικονομικό, υπάρχει συγχρόνως το άυλο και το κόστος χαμένης παραγωγής. Όσον αφορά τώρα την αποτελεσματικότητα της φροντίδας των διαβητικών από ειδικούς του χώρου υγείας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη βιβλιογραφία. Παρόλά αυτά οι δυσκολίες για τη διαχείριση του διαβήτη δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η ιδανική παρέμβαση για τους διαβητικούς ασθενείς. Φαίνεται ωστόσο ότι τα εξατομικευμένα μακροχρόνια εντατικά προγράμματα που χρησιμοποιούν συμπεριφοριστικά στοιχεία αλλά και εφαρμογές μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας φαίνεται πως αποδίδουν ικανοποιητικά. Ταυτοχρόνως, η αξιολόγηση των σταδίων αλλαγής των ασθενών και οι ομαδικές παρεμβάσεις φαίνεται να έχουν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στο ερευνητικό πρόγραμμα που διεξάγουμε συμμετέχουν 29 άτομα, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 35-75 ετών, ελληνικής υπηκοότητας, κάτοικοι της Αθήνας και δεν ανήκαν σε μειονότητες. Όλοι οι ασθενείς είχαν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25 kg/m2 και έχουν διαγνωσμένο μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όλα τα άτομα είναι ασθενείς του Λαϊκού Νοσοκομείου και έχουν επισκεφτεί το εξωτερικό διαιτολογικό γραφείο του νοσοκομείου. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες, μια παρέμβασης, που ακολουθούσε πιο εντατική φροντίδα, και μια ελέγχου. Η μελέτη αυτή δεν έχει επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα των δύο ομάδων. Αξιοσημείωτος είναι ο αυξημένος αριθμός των ατόμων που δεν ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, το ποσοστό των οποίων αγγίζει το 45%. Συμπερασματικά, υπάρχει ακόμη η ανάγκη για έρευνα ώστε να βρεθεί ποια παρέμβαση θα αποδίδει τα μέγιστα δυνατά.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Diabetes mellitus - Treatment
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Σακχαρώδης διαβήτης - Θεραπεία
Diet in disease


2007-10-16


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.