Διαχείριση παράκτιας ζώνης περιοχής Πόρτο-Χελίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Διαχείριση παράκτιας ζώνης περιοχής Πόρτο-Χελίου

Συρίου, Ασημίνα

Το Πόρτο – Χέλι είναι ένας παράλιος οικισμός με 1234 κατοίκους στην επαρχία Ερμιονίδος, ο οποίος βρίσκεται νοτιοδυτικά του νομού Αργολίδος και είναι κατ’ εξοχήν τουριστικό μέρος. Βρίσκεται 7 χλμ. νότια του Κρανιδίου, του οποίου είναι φυσικό λιμάνι και επίνειο. Παράλληλα, βρίσκεται δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πολιτείας των Αλιέων. Στο Πόρτο-Χέλι υπάρχει μια λίμνη η οποία επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω δύο τεχνητών ανοιγμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τον τριτογενή τομέα παραγωγής, γεγονός αναμενόμενο, λόγω του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής και κατ’ επέκταση του λιμένος Πόρτο - Χελίου μέσω του οποίου γίνονται και οι περαιτέρω εμπορικές διαδικασίες. Η περιοχή του Πόρτο-Χελίου αποτελείται κυρίως από ιζήματα πλειστοκαινικής ηλικίας όπως λιμναίες και θαλάσσιες αποθέσεις, αλλουβιακά ριπίδια. Χαρακτηρίζεται επίσης από απότομες ακτές, με στενές και μικρές παραλίες, στις οποίες συναντάμε μεικτό υλικό, κυρίως άμμο και βότσαλα. Έχει ήπιο κλίμα, με χαμηλές βροχοπτώσεις και μεγάλη ξηροθερμική περίοδο, χωρίς ισχυρούς ανέμους. Το λιμάνι του Πόρτο-Χελίου είναι προστατευμένο λόγω του εξωτερικού τμήματος εισόδου του. Δεν επηρεάζεται από τα κύματα και τους ανέμους του Αργολικού κόλπου λόγω της μορφολογίας του ηπειρωτικού και του υποθαλάσσιου αναγλύφου. Οι σημαντικότερες διεργασίες που διαμόρφωσαν τη σημερινή μορφολογία των ακτών είναι η σταδιακή άνοδος της θαλάσσιας στάθμης κατά το Ολόκαινο, το σύγχρονο κυματικό καθεστώς και η αλληλεπίδραση των θαλάσσιων διεργασιών με τους διαφορετικής λιθολογίας γεωλογικούς σχηματισμούς της παράκτιας ζώνης. Οι κυριότερες χρήσεις γης της περιοχής είναι η οικιστική δόμηση (κατοικίες- ξενοδοχειακές μονάδες), το λιμάνι του Πόρτο – Χελίου, η λιμνοθάλασσα Βερβερόντα και μερικές αθλητικές εγκαταστάσεις κατά μήκος της λιμνοθάλασσας. Οι παράκτιες περιοχές αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, που απειλούν την περιβαλλοντική και κοινωνική ισορροπία. Γι’ αυτό το λόγο σε συνδυασμό με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης (Ο.Δ.Π.Ζ.) έγιναν προτάσεις για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πιθανών μελλοντικών αρνητικών επιπτώσεων.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Γεωλογία
Geology
Πόρτο Χέλι (Αργολίδα)
Stratigraphic
Στρωματογραφική


2008-03-28


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.